Astfel, Toader a anunţat că va declanşa procedura de numire a noului procuror general al României. „Voi merge la minister şi voi declanşa procedura de numire a noului procuror general. La finalul lunii aprilie îi expiră mandatul (lui Augustin Lazăr – n.r.) şi procedura se derulează între timp şi în felul acesta, până la expirarea perioadei, vom avea un nou procuror general”, a declarat ministrul, la ieşirea din sediul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Întrebat dacă magistratul Corina Mândrilă de la Curtea de Apel Bucureşti este agreat pentru postul de procuror general al României, Toader a explicat că nu pot exista favoriţi la acest moment, în contextul în care procedura de numire nu a fost declanşată încă. Despre vizita sa la Parchet, ministrul Toader a explicat că a avut întâlniri cu preşedintele Asociaţiei Procurorilor din România, Elena Iordache, şi cu Bogdan Licu, adjunct al procurorului general al României şi că pe agenda sa nu s-a numărat şi o întâlnire cu actualul procuror general al României, Augustin Lazăr

 

Lazăr îl acuză pe ministrul Justiţiei de intrigi

 

Ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, ci trebuie să ia legătura cu conducătorul acesteia, a declarat, la rândul său, procurorul general al României, Augustin Lazăr. Acesta a precizat că el nu a fost contactat de ministrul Toader, „care a venit tiptil la sediul instituţiei”. De asemenea, a afirmat că nu a fost lansată o procedură oficială de numire a unui procuror general şi a acuzat promovarea „unor intrigi prin care nişte procurori să se lupte între ei”. „Trebuia să ia legătura cu Ministerul Public, cu procurorul general, cu nimeni altcineva.

Trebuie să aibă curaj, procurorul general nu mănâncă oameni. Am primit la birou pe oricine a venit. De asemenea, ne gândim la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, care spune foarte clar că instituţiile trebuie să coopereze loial, adică ministrul Justiţiei nu poate veni să stârnească intrigi într-o instituţie, trebuie să vină să ia legătura cu conducătorul instituţiei şi săşi spună bărbăteşte ce probleme sunt. Cum să mă convoace? Domnia sa a venit la mine în instituţie, nu m-a convocat nicăieri. Mă mai gândeam dacă era cazul de mers unde… mă rog, am fost sigur că nu voi merge unde nu e cazul să merg. Dar, dacă a venit în Ministerul Public, singurul care poate lua o decizie de a reprezenta MP în raport cu un alt ministru este procurorul general”, a afirmat Lazăr. Potrivit acestuia, Toader‚ „a contactat un procuror care are probleme de reprezentativitate în cadrul Asociaţiei Procurorilor”.