Tudorel Toader s-a DECIS. A anunțat VIITORUL Inspecției Judiciare

Tudorel Toader s-a DECIS. A anunțat VIITORUL Inspecției Judiciare

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a făcut un anunț important în privința Inspecției Judiciare, subiect controversat în ultima perioadă.

Tudorel Toader a precizat că o să propună ca instituția să fie reglementată ca una autonomă, care să nu fie nici în subordinea CSM și nici a Ministerului Justiției. Ministrul a menționat că în termen de 6 luni trebuie adoptată o lege specială pentru această instituție.

“În proiectul de lege veți observa următoarea reglementare: prevederile din lege cu privire la Inspecția Judiciară rămân absolut nemodificate, niciun cuvânt în plus, niciunul în minus (...), pentru că la dispoziții tranzitorii veți vedea un articol care prevede că de la data intrării în vigoare a legii Inspecția Judiciară va fi reglementară ca o instituție autonomă, independentă, care să nu fie nici la CSM, nici la Ministerul Justiției.(...) Urmează ca în 6 luni să adoptăm o lege specială pentru Inspecția Judiciară", a precizat Tudorel Toader, la prezentarea în comisia specială parlamentară a proiectului de modificare a legilor Justiției.

Ministrul Tudorel Toader a prezentat Comisiei speciale parlamentare proiectul de modificare a legilor Justiției.

Tudorel Toader susține că în proiectul de lege sunt câteva teme care au atras puncte de vedere, luări de poziții, adăugând că "mulți dintre cei care au criticat proiectul de lege l-au criticat înainte de a-l vedea și l-au criticat luându-se după criticile altora", anunță Agerpres.

În acest sens, Toader s-a referit la numirea procurorilor de rang înalt, precizând că trebuie respectată o recomandare a MCV și de aceea această prevedere trebuie modificată. "Suntem obligați să perfecționăm această reglementare, ca urmare am făcut solicitarea către Comisia de la Veneția", a adăugat Tudorel Toader.

În privința răspunderii magistraților, ministrul Justiției a spus că, personal, nu dorește răspunderea magistraților, dar "o reglementare cu rol preventiv este necesară".

El a menționat faptul că statul răspunde patrimonial pentru erorile judiciare, dar dacă fapta judecătorilor este cu rea credință și cu neglijență nu exclude răspunderea patrimonială a judecătorilor. "Am eliminat termenul de un an de prescripție și am înlocuit cu termenul de drept comun.(...) Garanția pentru magistrați este că nu-i cheamă cetățeanul în justiție, ci statul", a explicat Toader.

Ministrul a mai spus că propune "modificări la legile Justiției de natură să elimine ceea ce sunt unele privilegii ale magistraților".