Tudorel Toader, prins în RĂZBOIUL din penitenciare. Ministerul Justiției a publicat DOCUMENTE. Reacția SINDICATELOR: „Ministrul DEZINFOMEAZĂ!”

Tudorel Toader, prins în RĂZBOIUL din penitenciare. Ministerul Justiției a publicat DOCUMENTE. Reacția SINDICATELOR: „Ministrul DEZINFOMEAZĂ!”

Tudorel Toader a devenit o țintă într-un adevărat război între sindicaliști și conducerea penitenciarelor. După ce sindicatele l-a criticat că nu ia măsuri privind un corp de clădire de la Penitenciarul Iași care prezintă un pericol pentru „siguranţa vieţii” încă din februarie 2017, Ministerul Justiţiei a publicat pe site mai multe documente referitoare la situaţia acelei clădiri. La scurt timp, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a transmis că Toader a dezinformat.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu a reușit să îi convingă pe membrii Federaţiei Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor (FSANP), în cazul celor 450 de deţinuţi din Penitenciarul Iaşi despre care a scris pe Facebook că vor fi mutați la alte unităţi iar totul face parte dintr-un plan de redistribuire, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a acestui spaţiu de detenţie, nefiind vorba de evacuarea lor de urgenţă, aşa cum s-a afirmat în spaţiul public. FSANP a susţinut că un corp de clădire reprezintă un pericol pentru „siguranţa vieţii” încă din februarie 2017 şi că Tudorel Toader a fost informat personal în august 2017 dar nu a dispus dezafectarea acestuia. În replică, pe site-ul Ministerului Justiţiei (MJ)  au fost publicate, marţi, mai multe documente ale Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), referitoare la situaţia Corpului A, din Penitenciarul Iaşi, de unde au fost transferaţi sute de deţinuţi la alte unităţi, motivul fiind efectuarea unor lucrări de reabilitare planificate anterior.

Potrivit MJ, începând cu luna februarie, în urma solicitării ministrului Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor desfăşoară o activitate de echilibrare a gradului de ocupare la nivelul locurilor de detenţie aflate în subordine sa, transmite agerpres.ro. Astfel, în lunile februarie şi martie, au fost emise dispoziţii de transfer individuale sau colective între penitenciare, care au vizat mai mult de 2.000 de deţinuţi, adică 8,5% din numărul total al persoanelor aflate în detenţie.

Despre corpul de clădire care a generat această dispută, în documentele publicate pe site-ul MJ se arată că pavilionul de deţinere Corp A de la Penitenciarul Iaşi a fost supus expertizării tehnice pe parcursul anilor 2008 şi 2016, ambele încadrând clădirea în clasa de risc seismic II. În 2017, Penitenciarul Iaşi a intrat în procesul de elaborare a documentaţiilor tehnice, respective etapele de iniţiere şi aprobare a notei conceptuale şi temei de proiectare, necesare demarării investiţiilor care să conducă la îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie şi a celor de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, se precizează că, în 2018, Penitenciarul Iaşi este inclus în lista de investiţii aprobată pentru continuarea procesului investiţional preconizat (studiu de fezabilitate).

Unul dintre documentele conţine concluziile unui control efectuat de ANP în luna februarie 2018 la Penitenciarul Iaşi. Echipa ce control susţine că, la verificarea vizuală a Corpului A de la Penitenciarul Iaşi, nu se identifică degradări structurale, iar o expertiză realizată în anul 2008 a încadrat corpul de clădire respectiv la gradul de risc seismic II, „probabilitatea de prăbuşire fiind redusă, dar la care sunt aşteptate degradări structurale la incidenţa sistemului de proiectare”. „Construcţiile încadrate în clasele se risc seismic I şi II nu satisfac cerinţele asociate obiectivului de performanţă - siguranţa vieţii”, se mai arată în document. Echipa de control a propus conducerii Penitenciarului Iaşi două variante: subclasarea construcţiei din clasa II de importanţă într-o clasă inferioară, care să nu mai permită adăpostirea oamenilor sau chiar demolarea ei; consolidarea construcţiei, respectiv a fundaţiilor şi a suprastructurii.

Reacția sindicatului

La scurt timp după publicarea documentelor pe site-ul MJ, FSANP a reacționat: „Corpul A al Penitenciarului Iași nu este inclus pe lista de reparații capitale pentru 2018. Documentele prezentate se referă la un obiectiv nou de investiții, aflat abia în faza de studiu de fezabilitate”.

„În cursul serii zilei de 10 aprilie 2018 Administrația Națională a Penitenciarelor a publicat o serie de documente care confirmă fără echivoc că în anul 2018 Corpul A al Penitenciarului Iași NU este inclus pe lista de reparații capitale, un alt obiectiv fiind propus și doar în faza de studiu de fezabilitate. Din documentele publicate reiese că la Penitenciarul Iași a fost propusă o investiție nouă, fără însă a fi dispuse măsuri concrete pentru consolidarea sau reconstruirea Corpului A - cel care riscă să se prăbușească și unde încă mai sunt cazați deținuți și își desfășoară activitatea un număr semnificativ de personal.Este evident, deci, că ministrul justiției a dezinformat. Un studiu de fezabilitate pentru un corp de clădire în 2018, nu echivalează cu reparații sau consolidarea unui corp de clădire despre care ministrul știa încă din august 2017 că se poate prăbuși. Corpul A al Penitenciarului Iași trebuie evacuat urgent și inclus pe lista de reparații capitale. Motiv pentru care, revenim cu solicitarea că ministrul Justiției, dl Tudorel Toader, să fie demis pentru incompetența și pentru dezinformarea opiniei publice. Cerem de asemenea că ANP să facă publică lista completă a clădirilor clasificate la gradul I de risc seismic. Riscul unor tragedii de tipul Colectiv cu sute de morți nu poate fi tolerat. În context, îl informăm pe domnul Tudorel Toader că nici în 2008 și nici în 2016, când s-au făcut cele două expertize care au demonstrat că trebuie făcute reparații, niciunul dintre cei peste 2600 de membri ai FSANP, nu au ocupat funcții de miniștri ai Justiției sau de conducere în sistemul penitenciar. Vom continuă, deci, să-l criticăm atunci când nu-și face treaba și vom avertiza în continuare că pune în pericol viețile a sute de oameni”, se arată în comunicatul FSANP.