Evenimentul Zilei > Politica > Tudorel Toader a răspuns la întrebarea pe care o aștepta toată lumea: „Nu aş fi dat OUG 13 la 11 noaptea”
Tudorel Toader a răspuns la întrebarea pe care o aștepta toată lumea: „Nu aş fi dat OUG 13 la 11 noaptea”

Tudorel Toader a răspuns la întrebarea pe care o aștepta toată lumea: „Nu aş fi dat OUG 13 la 11 noaptea”

Tudorel Toader, actualul Ministru al Justiției, a mărturisit în cadrul unei emisiuni televizate, că dacă ar fi dat Ordonanţa 13 în aceeaşi formă, dar poate nu ar fi dat-o în acelaşi moment - "adică la 11 noaptea".

La întrebarea ce ar fi făcut dacă ai fi fost în "papucii" lui Florin Iordache, Tudorel Toader a explicat elaborat:  "În chip firesc, când nu sunt condiţii excepţionale, legiuitorul legiferează ziua. (…) N-aş spune că m-am simţit trădat, pentru că vedeam reglementarea şi cu ochiul juristului (…) M-am uitat la conţinutul reglementării, m-am uitat la oportunitatea reglementării, la limitele de constituţionalitate şi sigur am rămas cu o nedumerire, pe care o am şi astăzi. (…) O ordonanţă de urgenţă intră în vigoare aşa abrupt, în ziua în care se publică în Monitorul Oficial, mai fiind îndeplinită condiţia aceea de depunere la Parlament. Şi atunci a intrat în vigoare chiar în ziua respectivă.

Eu am o mai veche părere, mi-o păstrez, şi cred că într-un viitor se va confirma că am dreptate. Adică ordonanţa să nu intre în vigoare chiar în ziua în care se publică pentru că sunt nişte reguli stabilite şi de Curtea Europeană, de jurisprudenţă, de Constituţie, că legea trebuie să fie previzibilă, predictibilă, clară, s-o înţeleagă românul ca să poţi să-i ceri s-o respecte. Dar dacă o ordonanţă intră în vigoare azi la prânz, dimineaţă, seara, fiţi de acord că nu tot românul are acces, poate uneori nici noi, juriştii, are acces s-o citească imediat, s-o înţeleagă imediat, s-o respecte imediat".

"Dacă legea intră în vigoare la 3 zile de la publicarea în Monitor, adică îi dai 3 zile să o avem, s-o cunoaștem, să se așeze, s-o cunoaștem, s-o înțelegem, şi ordonanţei trebuie să îi dai măcar o zi", a spus ministrul, într-un interviu la postul public de televiziune.