Tudorel Toader a DECIS SĂ TRIMITĂ CORPUL DE CONTROL LA PENITENCIARE

Tudorel Toader a DECIS SĂ TRIMITĂ CORPUL DE CONTROL LA PENITENCIARE

Ministrul Justiție, Tudorel Toader, s-a întâlnit, ieri, cu reprezentanții sindicatului din Penitenciare. Totodată, în cursul zilei de astăzi, problemele vor fi discutate în continuare. Pe de altă parte, ministrul Justiției a hotărât să trimită Corpul de control la Penitenciarul Giurgiu, fiind extrem de nemulțumit de directorul de acolo în urmă numeroaselor probleme legate de liberarile eronate dar și de modul defectuos în care au fost organizate în ultima perioada concursurile.

”Ar fi trebuit sa fie simplu, și așa a și fost. Întâlnirea de ieri a durat 3 ore întregi, și am parcurs articolele la care au fost observații din Statutul polițistului de penitenciare. Iată că se poate! O ultima întâlnire pe această tema ar trebui să fie mâine de la ora 10 si, cu asta, proiectul ar putea fi transmis în Comisia Juridică din Camera Deputaților având și girul Ministerului Justitiei.In discuție au fost: ordinea ocupării funcțiilor vacanțe în sistem, pornindu-se de la ideea că avem nevoie de flexibilitate și de predictibilitate în ciclul de avansări, schimbări din funcție, mutări, concursuri din sursă internă și externă și repartizarea absolvenților școlilor de penitenciare. La condițiile de intrare în profesie am apreciat că includerea celor urmăriți penal e excesivă, prin adăugare la condiția de a nu avea antecedente penale.

Discutii ceva mai contradictorii au fost legate de posibilitatea agenților de a concura pe funcțiile vacanțe, în cele din urmă pentru toți participanții fiind clar că aceștia nu pot fi discriminați. Deasemenea s-a insistat pe condițiile pentru decontare a chiriei raportat la dreptul de a fi sprijinit o singură dată în achiziția respectiv construirea unei locuințe. Am ajuns la o soluție bună în această direcție, ministrul însă n-a fost de a acord cu eliminarea condiției legate de colaborarea cu poliția politica.

Am încercat o propunere referitoare la un corp de rezervă așa cum există în funcția publică generală, n-a prins însă. Ar fi ajutat în cazul celor care-au ieșit relativ tineri la pensie și ar mai vrea să revină în condiții mai bune. N-a fost însă acceptată. Nici cu introducerea unei prevederi care să ne permită să avem iarăși o clasa la frecvența redusă la Academie n-am reușit, ministrul propunând în schimb înființarea acelui Institut care să preia cea mai mare parte a formării pentru sistemul penitenciar.

Conditiile de ocupare a funcțiilor de conducere au fost deasemenea subiect de discuție, având în vedere că se stabilise deja că este în ordine că agentul de penitenciare să poate candida la concursurile din sursă internă până la nivelul de șef serviciu inclusiv (ANP și MJ au insistat pe șef birou). S-a discutat eliminarea condițiilor de vechime în specialitatea studiilor absolvite. Altfel, la concursurile din sursă externă a rămas că și până acum.

In finalul discuției am petrecut ceva timp în lămurirea chestiunii deconturilor de medicamente pentru pensionari, recent unele penitenciare începând să rețină impozitul prin considerarea acestui decont că având natură unui venit. Soluția ar fi că să se revină la decontarea de la capitolul “bunuri și servicii” nu de la “cheltuieli de salarii” și să revenim la o practică unitară. Asta a dispus ministrul, sperăm să se și intample” scriu cei de la Sindicatul Peniteciarelor pe pagina de socializare.