Tsunami de armament către Orientul Mijlociu

Tsunami de armament către Orientul Mijlociu

Vânzările de arme către Orientul Mijlociu au explodat în ultimii cinci ani, în timp ce exporturile franceze au crescut semnificativ pe o piață dominată de Statele Unite, potrivit unui raport al Institutului Sipri publicat luni.

La nivel mondial, vânzările de arme, în creștere din 2003, au crescut cu 5,5% în volum în perioada 2015-2019, comparativ cu perioada 2010-2014, relatează Institutul Internațional pentru Cercetarea Păcii, cu sediul la Stockholm (Sipri).

Importurile în țările din Orientul Mijlociu au crescut cu 61% în perioada menționată, reprezentând 35% din totalul importurilor mondiale de armament în cursul ultimilor cinci ani.

Arabia Saudită a devenit în același timp primul importator mondial de arme, în fața Indiei, cu volume în creștere cu 130%.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite sunt primul furnizor de armament al saudiților (73% din importuri), urmate de Marea Britanie (13%) - și aceasta în ciuda „vastelor preocupări” afișate cu privire la intervenția militară saudită în Yemen, notează Sipri.

Franța s-a instalat pe locul al treilea în clasamentul țărilor exportatoare de armament.

În ultimii cinci ani, piața franceză de armament a reprezentat 7,9% din vânzările totale în lume, o creștere cu 72% în raport cu perioada 2010-2014.

„Exportul francez de arme a atins cel mai ridicat nivel din 1990 (...) industria franceză de armament a beneficiat de cereri din Egipt (26% din exporturile franceze), Qatar (14%) și India (14%), arată Sipri.

Livrările de avioane de luptă Rafale către aceste trei țări au reprezentat aproape un sfert din exportul total de arme al Hexagonului. Piața mondială de armament rămâne dominată de Statele Unite (36%), în fața Rusiei (21%).

Asia și Oceania și-au păstrat poziția de prime regiuni importatoare de arme în perioada 2015-2019.

Importurile de armement ale Indiei, care era altădată cel mai mare importator mondial, au diminuat cu 32% iar cele ale Pakistanului vecin cu 39%.

În raport, cercetătorii explică că aceste două puteri nucleare - încă „în mare măsură dependente de importuri” - „au de mult timp obiectivul de a produce propriile arme”.