Tonul criticilor se ascute intre Londra si Washington.
Soldatii britanici s-au retras, ieri, din ultima lor baza din Basra, cel mai mare oras din sudul Irakului, securitatea bastionului siit revenind de acum trupelor irakiene. Contingentul de 500 de militari britanici aflat in Basra din martie 2003 si-a incheiat retragerea in noaptea de duminica spre luni, parasind palatul pe care il ocupa in centrul orasului si predand armatei irakiene controlul asupra obiectivului, releva AFP.
„Operatiunea de retragere din palatul din Basra a fost incheiata cu succes”, a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii de la Londra. Militarii britanici au plecat spre o alta baza, aflata la 25 de kilometri distanta de oras, unde se afla 5.000 de soldati ai Marii Britanii.
Generalul Mohad Fahed, responsabil de operatiunile militare irakiene de la Basra, a declarat la randul sau ca armata irakiana a preluat controlul asupra palatului construit de fostul dictator Saddam Hussein, iar de acum incolo accesul in aceasta zona va fi interzis.
Aliatii, despartiti de Irak
Retragerea trupelor britanice din Basra vine in contextul in care, in ultimele saptamani, tensiunile dintre Londra si Washington cu privire la Irak s-au accentuat. In urma cu doar cateva zile, fosti responsabili militari britanici au criticat maniera in care SUA gestioneaza situatia din Irak, acuzand ca „politica americana dusa in Irak este in faliment intelectual”.
Aceste declaratii au venit dupa ce, luna trecuta, generalul american in rezerva Jack Keane a vorbit despre „frustrarea” americanilor generata de faptul ca securitatea din Basra si imprejurimi este precara.
Retragere, nu fuga
Premierul Gordon Brown exclude varianta „infrangerii” soldatilor britanici de la Basra. Primul-ministrul britanic a dat asigurari la postul BBC 4 ca, in cazul retragerii din Basra, a fost vorba despre o operatiune „planificata si organizata”, si nu de o „infrangere”. De altfel, actiunea a fost anuntata in principiu de catre fostul premier Tony Blair, dar data acesteia nu a fost precizata niciodata, Marea Britanie preferand sa treaca direct la fapte.
SURPRIZA PRESEDINTELUI
Bush, la a treia vizita in Irak
Surpriza britanicilor nu a fost singura de care au avut parte ieri irakienii si trupele coalitiei. Presedintele american George W. Bush a sosit pe neasteptate in Irak, insotit de secretarul de stat Condoleezza Rice si de consilierul pentru securitate nationala Steven Hadley.
Presedintele SUA a ajuns la baza aeriana al-Asad, situata la vest de Bagdad, in provincia Anbar. Liderul executivului american a facut aceasta escala in drum spre Sydney, unde urmeaza sa participe la un summit al liderilor din Asia-Pacific. Secretarul apararii Robert Gates, seful Statului Major general american Peter Pace, seful de operatiuni militare in Orientul Mijlociu, amiralul William Fallon, si generalul David Petraeus, comandantul fortelor SUA din Irak, il asteptau pe Bush.
„Este vorba despre ultima mare intalnire a consilierilor militari ai presedintelui si liderii irakieni inainte ca seful Casei Albe sa decida evolutia ulterioara”, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell.