Trump, sfidat de Londra. Uriașă investiție Huawei în Marea Britanie

Trump, sfidat de Londra. Uriașă investiție Huawei în Marea Britanie

Grupul chinez de telecomunicații Huawei Technologies a anunțat joi că a primit autorizația de a construi un centru de cercetare și dezvoltare (R&D) în Anglia.

Un proiect evaluat la un miliard de lire sterline (1,10 miliarde de euro).

Centrul va angaja aproximativ 400 de persoane și va fi dedicat infrastructurii utilizate în sistemele de comunicații cu fibră optică, a declarat Huawei.

„Marea Britanie găzduiește o piață dinamică și deschisă, precum și unele dintre cele mai valoroase talente din lume”, a declarat Victor Zhang, vicepreședintele Huawei, citat într-un comunicat.

Huawei se află în centrul unei dispute de lungă durată cu Washingtonul care încearcă să-și convingă aliații să excludă grupul chinez de la licitații pentru 5G, argumentând că infrastructura sa ar putea facilita activitățile de spionaj chinez.

Marea Britanie a decis în ianuarie că producătorilor de echipamente „cu risc ridicat” li se va permite să joace doar un rol limitat în implementarea tehnologiei 5G, scrie Boursorama.

Luna trecută, administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat  o serie de măsuri pentru a restricţiona capacitatea grupului chinez Huawei – pe o consideră o ameninţare pentru securitatea naţională a SUA – de a dezvolta seminconductori în străinătate cu tehnologie americană, informează Tribuna Românească.

„Acest anunţ blochează eforturile Huawei pentru a ocoli controalele la export”, afirmă Ministerul Comerţului american într-un comunicat dat publicităţii joi.

Ministerul anunţă că ar fi “vizat strategic şi foarte precis achiziţiile de semiconductori de către Huawei, care provin direct” din know-how-ul american.

Washingtonul se străduieşte de asemenea să-şi convingă aliaţii să procedeze la fel, în special interzicând accesul Huawei pe piaţa echipamentelor pentru 5G, dar succesul acestui demers este aproximativ.

Această nouă măsură ar putea tensiona şi mai mult relaţiile dintre Washington şi Beijing.

În acest caz precis, autorităţile americane afirmă că şi-au dat seama că Huawei a reuşit să ocolească restricţiile impuse din 2019. Huawei şi 114 filiale fuseseră plasate atunci pe o listă neagră, care le obliga să obţină o licenţă pentru a putea exporta produse americane.

„Totuşi, Huawei a continuat să utilizeze programe informatice şi tehnologie americană pentru a dezvolta seminconductori, subminând prin aceasta securitatea naţională a SUA şi obiectivul diplomatic al listei (respective), comandându-şi producţia în străinătate de la uzine care utilizează echipamente americane”, acuză ministerul.

„Nu aşa trebuie să se comporte o companie de talie mondială care se vrea responsabilă”, a denunţat secretarul american al comerţului Wilbur Ross.