Evenimentul Zilei > International > Trump scrie istorie: Întâlnire secretă între doi dușmani de moarte
Trump scrie istorie: Întâlnire secretă între doi dușmani de moarte

Trump scrie istorie: Întâlnire secretă între doi dușmani de moarte

Premierul israelian Bennyamin Netanyahu a călătorit duminică noaptea cu un avion privat în Arabia Saudită pentru o întâlnire secretă cu prințul moștenitor saudit, Mohammed Bin Salman. Este prima întâlnire din istorie între oficiali israelieni și saudiți.

Un avion privat Gulfstream IV a decolat din Tel Aviv la ora locală 19.30 și a zburat direct către Neom, o reședință saudită pe malul mării, confirmă Flight Radar, citat de Fox News.

Netanyahu a revenit în Israel, după două ore de ședere la sol, avionul său aterizând la Tel Aviv la ora 24.30.

Șeful serviciului de spionaj israelian, Mossad, Yossi Cohen, a participat și el la întâlnire, la care a fost prezent și secretarul de stat american, Mike Pompeo.

Presa israeliană, citată de Fox News, a relatat că Netanyahu nu a vorbit despre vizită nici premierului alternativ, Benny Gantz, nici ministrului de Externe, Gaby Ashkenazi.

Nu este pentru prima dată când cei doi oficiali israelieni află din presă despre întâlnirile și inițiativele premierului Netanyahu, ultimul astfel de exemplu fiind anunțul normalizării relațiilor diplomatice cu Emiratele Arabe Unite.

Politică și pace

Biroul premierului a refuzat să confirme întâlnirea istorică din Arabia Saudită, însă unul dintre consilierii lui Netanyahu, Topaz Luk, a postat pe Twitter un mesaj despre vizită:

„În timp ce Benny Gantz este ocupat cu politica, Prim-Ministrul face pace.”

Înțepătura la adresa lui Gantz era o aluzie transparentă la intențiile acestuia de a face să cadă guvernul din care face parte, pe fondul neînțelegerilor cu Netanyahu.

Pompeo a călătorit în Arabia Saudită duminică pentru a se întâlni cu prințul moștenitor. El a fost însoțit de un grup de ziariști, însă i-a lăsat pe aeroportul din Neom, când s-a dus să participe la întâlnire.

Ofensiva lui Trump în Orient

Grație unei ofensive diplomatice cu adevărat excepționale a administrației Trump, despre care presa americană sau occidentală scriu foarte puțin, Israelul și-a normalizat deja relațiile cu Bahrein, Emiratele Arabe Unite și Sudan.

Însă o eventuală stabilire a relațiilor diplomatice între Israel și Arabia Saudită ar fi un eveniment istoric pentru pacea lumii.

În deschiderea summit-ului virtual G20, sâmbătă, ministrul de externe saudit, prințul Faisal Bin Farhan, a declarat că țara sa sprijină normalizarea relațiilor cu Israelul, dar este nevoie și de încheierea unui acord cu palestinienii.

Regele saudit Salman este un vechi sprijinitor al palestinienilor în efortul lor de a avea un stat independent.

Totuși, analiști și persoane apropiate de dosarul Orientului Mijlociu sugerează că primul Mohammed Bin Salman este mai deschis ideii normalizării relațiilor fără progrese majore în procesul de pace.

Regatul saudit a aprobat folosirea spațiului său aerian de către avioanele Israelului în drum spre Emiratele Arabe Unite, după o întâlnire a lui Jared Kushner cu prințul MBS, un semn al deschiderii saudite către Israel.