Trump promite să numească o femeie la Curtea Supremă

Trump promite să numească o femeie la Curtea Supremă

„Va fi o femeie. O femeie foarte talentată, foarte strălucită, pe care nu am ales-o încă - dar avem o mulțime de femei pe lista noastră”, a declarat liderul de la Casa Albă.

După moartea decanei de vîrstă a Curții Supreme a SUA, Ruth Bader Ginsburg, președintele Donald Trump a declarat sâmbătă că este „obligat” să numească „fără întârziere” un nou judecător la Curtea Supremă, la câteva săptămâni distanță de alegerile prezidențiale din Statele Unite.

Ruth Bader Ginsburg, decana de vârstă a Curții Supreme a SUA, a încetat din viață vineri, la vârsta de 87 de ani. Această judecătoare progresistă, reputată feministă, a făcut istorie luptând pentru egalitatea de gen. Lasă un loc gol într-o instituție pe care președintele republican Donald Trump a promis că o va umple cu judecători conservatori.

Dorința locatarului Casei Albe de a merge pe repede înainte, în ciuda criticilor democraților, promite un sfârșit electrizant al campaniei prezidențiale din Statele Unite.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cred că va merge foarte repede”, a spus Donald Trump din grădinile Casei Albe, evocând un anunț „săptămâna viitoare”.

În cadrul unui miting în Carolina de Nord, Donald Trump a precizat: „Va fi o femeie. O femeie foarte talentată, foarte strălucită, pe care nu am ales-o încă - dar avem o mulțime de femei pe lista noastră”.

Președintele Statelor Unite a spus deja sâmbătă că are „obligația” de a numi „fără întârziere” un nou judecător la Curtea Supremă. Numirea magistraților în acest „templu al Dreptului” este „cea mai importantă decizie” pentru care este ales un președinte, a justificat, într-un tweet, Trump, în timp ce opoziția democrată îi cere să nu exercite această putere înainte de alegerile prezidențiale din 3 noiembrie.

Conform Constituției Statelor Unite, președintele numește pe viață judecătorii Curții Supreme – alxcătuită din nouă membri -  însă decizia sa trebuie să primească  lumină verde de la Senat.

Republicanii dispun de o majoritate (53 din 100 de locuri), iar liderul lor, Mitch McConnell, a făcut deja cunoscut faptul că va organiza un vot dacă Donald Trump își anunță alegerea.

Cu toate acestea, el a refuzat să audieze un candidat nominalizat de Barack Obama în 2016, pe motiv că o astfel de decizie nu ar trebui luată în plin an electoral.

Unii  republicani moderați, care se confruntă cu campanii de realegere complicate, nu văd bine declarațiile lui McConell și lupta pentru a-i convinge ar trebui să fie acerbă.

Progresistii doresc  să evite cu orice preț Donald Trump să aducă un al treilea judecător la Curtea Supremă, deoarece aceasta ar ancora această instituție cheie, arbitru al marilor dezbateri ale societății americane, de-o manieră durabilă, potrivit lor, în conservatorism.