Trump, „PRIETENUL” american al lui Macron. Ce se ascunde în spatele bizarei CORDIALITĂŢI dintre cei doi

Trump, „PRIETENUL” american al lui Macron. Ce se ascunde în spatele bizarei CORDIALITĂŢI dintre cei doi

Macron şi Trump au făcut risipă de îmbrăţişări, strângeri de mâini, zâmbete şi complimente în prima zi a vizitei liderului american la Paris.

„În seara aceasta, vom avea o cină între prieteni”, a anunţat Macron joi la conferinţa de presă comună, iar omologul său american l-a aprobat cu un zâmbet larg.

Iar Macron a adăugat: „Naţiunile noastre sunt aliate dintotdeauna, iar noi doi avem o relaţie personală puternică, la care ţin foarte mult”.

Cei doi preşedinţi împreună cu soţiile lor au încheiat ziua la „Jules Verne”, un restaurant luxos situat la etajul al doilea al Turnului Eiffel, la 125 de metri deasupra Parisului, subliniind simbolic prin înălţime importanţa acordată de regimul Macron vizitei preşedintelui american, notează Le Monde.

Ne puteți urmări și pe Google News

O vizită care a avut între altele ca scop să aniverseze 100 de ani de la intrarea Statelor Unite în Primul Război Mondial, dar şi importanţa acordată de Franţa alianţei cu America.

Primirea de la Invalides, cu gardă de onoare şi fanfară, omagiul adus la mormântul mareşalului Foch, erou al Primului Război Mondial, apoi la cel al lui Napoleon, care s-a prelungit destul de mult, toate aceste detalii au fost menite să sublinieze caracterul solemn al vizitei.

Brigitte Macron, copleşită de complimentele cam grosolane ale liderului american, şi Melania Trump, au mers să viziteze catedrala Notre-Dame şi apoi au făcut o croazieră pe Sena.

Preşedinţii au mai zăbovit puţin la Invalides, după care amândoi au mers la Elysée pentru o discuţie de lucru. „Luăm maşina mea?” a întrebat Trump. Este vorba de celebra „The Beast”, linuzina de 8 milioane de dolari, super-blindată, adusă special de peste Ocean. „Sure”, a răspuns în engleză Macron.

Acesta pare să fi uitat înţepăturile din trecutul nu foarte îndepărtat la adresa lui Trump, pe care îl acuza de „lipsă de umilitate” şi de provocări.

Îmbrăţişările, strângerile de mâini, risipa de amabilităţi au continuat de-a lungul întregii zile de joi, spre vădita încântare a şefului de la Casa Albă.

La întrebarea pusă de o ziaristă americană în legătură cu întâlnirea fiului celui mare al lui Trump cu o avocată rusă, apropiată de Kremlin, în 2016, liderul american a răspuns că „întâlnirea nu a avut nici un rezultat” şi că politica „nu este cel mai frumos loc de pe pământ”.

Macron a sărit şi el, pentru a sublinia că asemenea aspecte nu îl deranjează: „Am obiceiul să nu mă amestec în politica internă a partenerilor noştri”.

„Aveţi un preşedinte fantastic, care este foarte curajos”, a replicat Trump, încă o dată vizibil încântat de comportamentul gazdei sale.

Macron ambiţionează să fie mediator între preşedintele american şi ceilalţi lideri din G20, mai ales pe tema Acordurilor privind schimbarea climatică, din care Trump şi-a anunţat retragerea.

În ciuda divergenţelor privind acest subiect, cei doi şi-au păstrat cordialitatea: „Respect decizia preşedintelui Trump, care va urma promisiunile din campanie; în ce mă priveşte, rămân fidel Acordurilor de la Paris”, a declarat elegant Macron. La fel de elegant, dar foarte vag şi fără a se angaja la ceva, Trump a afirmat că „s-ar putea întâmpla ceva cu Acordul de la Paris”.

Însă principalul subiect pare să fi fost lupta contra terorismului şi a ISIS, asupra căruia cei doi par să fi fost la unison. La fel şi modul în care privesc viitorul Siriei.

Parisul pledează pentru o colaborare cu Moscova în Orientul Mijlociu, lucru agreat şi de Washington. Trump şi Putin au anunţat de curând încheierea unui acord de încetare a focului în Siria, iar Macron pare că doreşte să-şi facă loc pe această scenă diplomatică.

De aici, şi amabilităţile de care liderul francez nu a făcut economie faţă de omologul său american. Iar Trump profită de ambiţia lui Macron, sperând să provoace o breşă între el şi Angela Merkel, pentru a-şi spori influenţa în Europa.