Trump PRESAT de Erdogan! Cu cine va RISCA să RUPĂ relaţiile: cu Ankara sau cu CURZII?
- Antonia Hendrik
- 4 mai 2017, 11:28
Pe 16 mai Recep Tayyp Erdogan va zbura la Washington pentru a se întâlni cu preşedintele Donald Trump. Nu vine nepregătit, chiar are câteva teme şi doreşte să i le pună pe masă preşedintelui american. Una din dorinţe ar fi să schimbe poziţia Casei Albe în privinţa curzilor şi a peshmergilor.
Fiindcă tocmai relaţia Washingtonului cu curzii va fi principala temă a confruntării dintre Trump şi Erdogan. Preşedintele american a moştenit, fără să facă nicio modificare, politica pe care Obama o practica pentru minoritatea curdă. Deci curzii sirieni din Ypg şi cei irakieni din miliţiile peshmerga sunt consideraţi cei mai buni aliaţi ai SUA şi deci ai lumii occidentale în lupta împotriva teroriştilor lui Al-Baghdadi.
Bombardamentele cu care Erdogan a lovit bazele curde în Sinjar, săptămâna trecută, sunt un mesaj clar dat chiriaşului de la Casa Albă, că liderul turc ar vrea să reuşească să convingă în vederea unei schimbări de atitudine faţă de miliţiile curde. Doar cu câteva zile în urmă Erdogan s-a declarat ''foarte întristat'' de faptul că armata sa a văzut convoaie militare cu steagul american alături de combatanţi Ypg, de-a lungul graniţei irachiene. Eveniment legat de mărirea numărului de trupe în Iraqul de Nord pentru a pune frână bombardamentelor aviaţiei turce anti-curde, care practic favorizează teroriştii lui Al-Baghdadi. Pentru aceasta, curzii au cerut Washingtonului să intervină într-o manieră hotărâtă.
Dilema rămâne aceeaşi şi nu poate fi trecută cu vederea. Contradicţia este că miliţiile curde sunt aliate ale americanilor în lupta împotriva Statului Islamic, dar aceste miliţii au o puternică legătură cu combatanţii PKK, consideraţi de către Ankara o organizaţie teroristă. Aceştia duc mai departe ceea ce ar putea fi considerat ''o insurecţie'' împotriva statului turc, membru NATO.
Ce va face deci? Cum să rezolve această situaţie ambiguă din mlaştina Orientului Mijlociu? Cert este că chemându-l pe Erdogan, Trump s-a gândit la o alianţă cu acesta. Curzii sunt aliaţii americanilor dar mai devreme sau mai târziu, în birourile de la Washington, va trebui obligatoriu luată o hotărâre: cu cine să rişte să rupă relaţiile: cu Ankara sau cu curzii din regiunea autonomă a Iraqului?
Între timp Erdogan a avertizat că nu intenţionează să frâneze operaţiunile militare împotriva curzilor atât în Iraq cât şi în Siria, titrează Occhi della guerra. Iar preşedintele turc este conştient de extinderea prezenţei americane pe teritoriul lovit de bombardamentele aviaţiei sale şi va fi constrâns fără discuţie să ia în considerare periculozitatea viitoarelor incursiuni militare.
Trump, în timpul preşedinţiei sale, va fi confruntat cu dosarul celor două Kurdistane, dar şi cu apropierea Turciei de Washington pentru a o îndepărta de influenţa Moscovei. Poate că tocmai de aceea liderul turc se întâlneşte cu Putin cu două săptămâni înainte de întâlnirea cu Trump.