Sursele agenției de presă Debka (apropiată de serviciile de informații israeliene) resping ca exagerată informația unei retrageri americane masive din nord-estul Siriei și dezvăluie că, după plecarea a 100-150 de militari de la două posturi de observație, forța rămasă pe poziții este de 2250 de soldați.

În plus, afirmă Debka, marți, 8 octombrie, Pentagonul a tăiat legăturile armatei și aviației turce cu centrul de comandă și informații al SUA și cu grupul operativ regional al SUA pentru supraveghere și recunoaștere.

Fără aceste legături, Ankara este incapabilă să lanseze o operațiune aeriană majoră în Siria sau în altă parte ori o operațiune terestră în afara Turciei, deoarece ar fi lipsită de acoperire aeriană.

Mai mult, scrie Debka, cele două posturi abandonate de americani sunt situate pe teritoriul kurd, deci nu sunt reale nici afirmațiile că Statele Unite își părăsesc aliații kurzi. Dimpotrivă, fluxul de echipamente americane către aceștia, ca și antrenamentele cu consilieri americani continuă.