Trump, cu o mână pe telefoane și cu alta pe crosa de golf

Președintele refuză încă să admită înfrângerea, dar strategia sa de a contesta victoria lui Joe Biden pare destul de confuză.

Cu greu a fost văzut Trump după 3 noiembrie, ziua scrutinului prezidențial american. A jucat de două ori  golf în acest weekend în Virginia. Luni, nu avea nimic la program. Ultimul său briefing oficial cu serviciile sale de informații, dacă este de crezut agenda sa, datează de la 1 octombrie.

În ceea ce privește celula de management Covid-19, nu a mai consultat-o ​​de luni de zile. Campania l-a acaparat total pe Trump. Potrivit apropiaților săi, el își petrece zilele lipit de ecranele televizorului și telefonând colaboratorilor pentru a-și organiza contraofensiva în fața victoriei anunțate, încă neoficial, a lui Biden, scrie Le Point.

Și, bineînțeles, pentru a trimite pe Twitter mesaje în care denunță fraude electorale masive și pentru a-i acuza pe democrați că i-au „furat” locul, chiar dacă nu există dovezi clare de nereguli la vot.

Înfrângerea nu este în vocabularul lui Trump

Pe scurt, la o săptămână după alegeri, Donald Trump încă nu și-a recunoscut înfrângerea. „Acest cuvânt nu se află în vocabularul nostru acum”, a spus Jason Miller, unul dintre consilierii săi.

De obicei, președintele învins îi telefonează rivalului pentru a-l felicita și ține un discurs amical în care solicită uitarea divergențelor. Deocamdată, Trump se comportă de parcă ar fi fost reales.

În cadrul Casei Albe, aparent există două clanuri opuse. Unul îl împinge pe Trump să recunoască rezultatul alegerilor, conștient că există puține șanse să-l schimbe.

Celălalt, condus în special de cei doi fii ai săi și de Rudolph Giuliani, avocatul său, îl încurajează să facă tot posibilul pentru a contesta scrutinul. La rândul ei, Melania a postat un tweet care îl susține pe soțul ei.

De-a lungul zilelor însă, președintele apare din ce în ce mai izolat. De la alegeri, și vicepreședintele Mike Pence a fost abia vizibil.

Iar Benjamin Netanyahu, primul ministru israelian, care și-a curtat omologul american de mai multe ori, a scris pe Twitter că „așteaptă cu nerăbdare să colaboreze” cu Joe Biden.

Luni după-amiază, Fox News a încetat să difuzeze o conferință de presă a purtătoarei de cuvânt al Casei Albe, invocând lipsa dovezilor acesteia în acuzațiile de fraudă electorală.

În ultimele zile, Donald Trump ar fi discutat despre posibilitatea unor noi mitinguri electorale pentru a-și mobiliza trupele. Și echipa sa trimite zeci de e-mailuri pe zi susținătorilor săi pentru a solicita donații pentru „Fondul de apărare a alegerilor”.

Trump a anunțat, de asemenea, că va recurge la justiție. În ciuda amenințărilor sale, el încă nu a demarat o renumărare a voturilor în Wisconsin, posibil descumpănit de factura de 3 milioane de dolari.

Ofensiva judiciară este decisiv mai puțin sofisticată decât mașinăria enormă asamblată de James Baker în 2000 în Florida. Această mare figură politică, care a fost secretar de stat al lui George Bush senior, a adunat într-un timp record o armată de staruri republicane ale baroului, printre care, trei viitori membri ai Curții Supreme, pentru a lupta cu Al Gore.

Donald Trump l-a numit pe David Bossie, unul dintre consilierii săi care, imediat după numirea sa, a fost testat pozitiv la Covid-19. Cel mai vizibil avocat de până acum al lui Trump este inconfundabilul Rudolph Giuliani, fostul primar din New York.

De la alegeri, avocații lui Trump au lansat mai multe contestații ale scrutinului, dar cu puțin succes. Unii au fost respinși de judecători din lipsă de probe. Spre supărarea partizanilor săi care denunță lipsa de pregătire a echipelor de avocați.

O tranziție agitată a puterii

„Aceste recursuri sunt concepute pentru a-i permite lui Trump să-și salveze fața și astfel încât să poată spune în cele din urmă că a pierdut, deoarece alegerile nu s-au jucat corect”, a spus unul dintre consilierii săi pentru Washington Post.

Donald Trump se poate lăuda cel puțin cu menținerea puterii sale asupra partidului. În afară de câțiva experți, inclusiv fostul președinte George W. Bush, care l-a chemat să-și recunoască înfrângerea, majoritatea republicanilor au rămas tăcuți.

Toate acestea lasă să se întrevadă o tranziție agitată a puterii la Casa Albă. Președintele Trump le-a interzis membrilor diferitelor sale ministere să coopereze cu echipele lui Joe Biden, așa cum dictează tradiția, pentru a se pregăti pentru tranziție.