Donald Trump s-a ținut de cuvânt: așa cum avertiza într-un mesaj pe Twitter la începutul lui ianuarie, președintele american a dispus înghețarea unei părți din finanțarea agenției ONU care se ocupă de refugiații palestinieni (UNRWA). Washingtonul a anunțat oficial, marți seara, că a efectuat transferul a 60 de milioane de dolari din cele 125 de milioane cât se angajaseră Statele Unite să verse pentru bugetul necesar funcționării UNRWA pe anul 2018, informând că restul de 65 de milioane de dolari sunt „reținuți” până la noi dispoziții.

Un oficial american a explicat că înghețarea unei jumătăți din sumă este motivată de necesitatea de a reexamina „modul în care această agenție este finanțată”.

Directorul UNRWA, Pierre Krähenbül, a avertizat că reducerea contribuției americane „pune în pericol unul dintre proiectele cele mai eficiente și mai inovatoare pentru dezvoltarea umană din Orientul Mijlociu” și „afectează securitatea regiunii într- un moment în care aceasta se confruntă cu numeroase riscuri, în special cel al radicalizării”.

Anunțul înghețării a jumătate din ajutoarele americane vine pe fondul tensiunilor dintre Statele Unite și Autoritatea Palestiniană. Pe 6 decembrie, Donald Trump a provocat furia palestinienilor, recunoscând suveranitatea israeliană asupra Orașului Sfânt. „Am retras Ierusalimul de pe masa negocierilor”, a scris șeful de la Casa Albă, într-un mesaj pe Twitter, câteva zile mai târziu. Ca urmare a protestelor palestiniene ce au venit după anunțul privind Ierusalimul, Donald Trump a avertizat, din nou pe Twitter, în data de 2 ianuarie: „Palestinienii nici măcar nu vor să negocieze un tratat de pace cu Israelul, pe care toată lumea îl așteaptă de multă vreme, așa că de ce ar trebui ca noi să continuăm finanțările masive către ei?”

Luni seara, în fața Consiliului Central al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Mahmoud Abbas a afirmat că refuză „orice proces politic implicând negocieri sub mediere americană, după crima comisă împotriva Ierusalimului”. Consiliul a cerut OEP să suspende recunoașterea statului Israel.

Măsura de a doua zi a administrației Trump are în mod evident rolul de a „cuminți” tabăra palestiniană, dar și de a lăsa deschisă calea dialogului. Mesajul Washingtonului este cât se poate de transparent: cealaltă jumătate din fondurile UNRWA poate fi oricând „dezghețată”, în cazul revenirii palestinienilor la sentimente mai bune.

Americanii, puși la zid pe dolarii lor

Heather Nauert, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat că înghețarea unei jumătăți din finanțarea pentru UNRWA „nu urmărește să pedepsească pe cineva”. „Administrația președintelui Trump apreciază că ar trebui să aibă loc o împărțire echitabilă a sarcinii”, a explicat Nauert, amintind că Statele Unite sunt cel mai important contributor la bugetul agenției pentru refugiați palestinieni.

Jan England, secretar general al Consiliului norvegian pentru refugiați, a apreciat însă că decizia americană „va avea consecințe dramatice pentru refugiații palestinieni vulnerabili din Orientul Mijlociu”. Iar Krähenbül a precizat pe un ton dramatic că „în joc este accesul a 520.000 de băieți și fete din 700 de școli ale UNRWA și viitorul lor. În joc este demnitatea și securitatea milioanelor de refugiați palestinieni, care au nevoie de asistență alimentară și alte servicii în Iordania, în Liban, în Siria, în Cisiordania și în Gaza. În joc este accesul lor la îngrijiri elementare, drepturile și demnitatea unei comunități întregi”.

Nici England, nici Krähenbül, nici alți repre zentanți ai unor organisme sau state terțe, care au deplâns măsura, judecând administrația Trump pe banii acesteia, nici măcar nu au sugerat posibilitatea ca țările lor să preia sarcina umanitară abandonată temporar de americani și să acopere ele diferența până la suma necesară.

Refugiați sau teroriști?

UNRWA a fost fondată după primul război israelo-arab (1948-1949), pentru a-i ajuta pe cei circa 700.000 de palestinieni afectați de conflict. Numărul celor aflați în grija agenției a crescut spectaculos de atunci, ajungând astăzi la 5,2 milioane de persoane cu statut de refugiat. O persoană primește statutul de refugiat palestinian după doar doi ani de ședere în teritoriile palestiniene, iar descendenții unui refugiat primesc și ei titlul de refugiați. O mare parte dintre cei peste 5 milioane de „refugiați” sunt muncitori proveniți din regiunile învecinate. Guvernul israelian a acuzat în mod constant agenția că perpetuează inutil această situație. Mai mult, el afirmă că ajutoarele umanitare ajung în bună măsură la grupări teroriste, precum Hamas, care atacă statul Israel.