Trump amenință UE cu supliciul Caruselului

Trump amenință UE cu supliciul Caruselului

Administrația de la Washington se pregătește să schimbe produsele europene vizate de sancțiunile comerciale, putând fi vizate acum importurile de măsline, bere, gin, iaurt și camioane.

Negociatorul comercial al lui Trump intenționează să supună Uniunea Europeană la supliciul numit în jargon de specialitate al „caruselului”, scrie corespondentul la Washington al Le Figaro.

Această expresie desemnează tactica dureroasă care constă în a schimba la fiecare șase luni, așa cum permite legea americană, lista de produse care sunt lovite de taxe vamale.

Este o metodă de a difuza efectul dureros al sancțiunilor comerciale asupra mai multor sectoare și asupra mai multor țări, pentru a mări bilanțul total al „victimelor”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Serviciile lui Bob Lightizer, reprezentantul comercial al Statelor Unite, au demarat o procedură de consultare publică de 30 de zile, pentru a modifica lista produselor care sunt deja, de anul trecut, lovite de taxe vamale, ca măsuri de represalii autorizate de către Organizația Mondială a Comerțului.

Aceasta a permis Statelor Unite să sancționeze exportatorii europeni până la nivelul de 7,5 miliarde de dolari, din cauza prejudiciilor suferite de Boeing în urma ajutoarelor de stat primite de Airbus.

Avioanele civile europene, brânzeturile italiene și vinurile franceze sunt deja suprataxate.

Negociatorul comercial american intenționează să schimbe însă aceste ținte din 12 august. El ar putea retrage anumite produse și să le înlocuiască cu altele.

Printre cele potenția vizate, se află importuri americane de măsline, gin, iaurt și camioane, în valoare totală de 3,1 miliarde de dolari.

De asemenea, avioanele civile importate ar putea fi supune unei taxe mai mari.

Reprezentantul comercial american ar fi putut la fel de bine să nu întreprindă nici o acțiune. Simpla amenințare potențială cu sancțiuni constituie o sancțiune în sine.

Cu atât mai mult cu cât Organizația Mondială a Comerțului este probabil să nu emită înainte de luna septembrie o decizie pe care europenii o așteaptă cu nerăbdare: OMC va autoriza sancțiuni impuse de UE asupra produselor americane importate până la nivelul prejudiciului suferit – de data aceasta – de către Airbus din cauza ajutoarelor primite de Boeing de la statul american.