”Fiu al diplomatului Alexandru Zamfirescu şi nepot al scriitorului Duiliu Zamfirescu, Lascăr Zamfirescu s-a născut la Berlin, în 23 mai 1922. A început şcoala în Olanda, într-o instituţie religioasă, continuându-şi copilăria în capitalele mai multor ţări (Brazilia, Portugalia), unde tatăl său era trimis ca reprezentant al României.

Ajuns în ţară la vârsta de 14 ani, în 1936 el s-a alăturat Clasei Palatine, din anul al V-lea, până în clasa a VII-a (1939). În această perioadă, a devenit foarte apropiat Principelui Moştenitor Mihai, cei doi formând o prietenie care a rezistat peste decenii. În vacanţele de vară, Lascăr Zamfirescu era la Roma, alături de tatăl său, fiind deseori invitat la Florenţa de Regina-Mamă Elena.

După absolvirea studiilor, la Colegiul Naţional “Sfântul Sava”, a devenit inginer în electromecanică, lucrând 11 ani în uzinele Malaxa, continuând pasiunea pentru inginerie de-a lungul vieţii. În anul 1945, s-a căsătorit cu Elena Rosetti. Este cunoscut şi pentru că a fost fratele disidentei exilate Sanda Stolojan, pe care a apărat-o în faţa organelor de securitate.

După întoarcerea Regelui Mihai, cei doi au reluat legăturile, Lascăr Zamfirescu fiind devotat regelui şi prietenului său până la capăt. Prin trecerea sa la cele veşnice, România pierde un tezaur viu al istoriei contemporane şi ultimul prieten din tinereţe care l-a cunoscut pe Regele Mihai în anii formării sale educaţionale”, este postarea apărută pe pagina socială a Familiei Regale.

”Am intrat în Clasa Palatină în clasa a 5-a de liceu (în 1936 – n.red). Eu eram tânăr de tot, nu-mi permiteam să-l judec. Regele Carol al II-lea avea şi defecte, dar nu din răutate. Noi aveam şcoala în grădina Palatului din Bucureşti. Regele Carol al II-lea venea des la şcoală, asista la ore, să vadă cum predau profesorii, cum se înţeleg oamenii.

Era foarte apropiat de noi. Dar, ca om, nu era foarte calm. Câteodată, Regele Mihai venea dimineaţa plâns; pentru el, era foarte greu să… Regele stătea la etaj, jos era prinţul de atunci. Făceau gălăgie. Mi-era milă de el. Mi-a părut foarte rău când Regele ne-a părăsit”, declara Lascăr Zamfirescu, în urmă cu  doi ani, într-un interviu pentru tineretanmr.wordpress.com