Trimisul Papei Francisc în Mexic le cere militanților Pro-Familie să RENUNȚE la proteste și să se așeze la DIALOG pentru LEGALIZAREA căsătoriilor GAY
- Radu Pădure
- 25 noiembrie 2016, 10:49
Nunțiul apostolic s-a ferit să condamne proiectul de legalizare a căsătoriilor gay: „Este nevoie să ne înțelegem unii pe alții”.
După luni de zile de marșuri în favoarea familiei tradiționale, protestând împotriva unei tentative de modificare a Constituției din Mexic, pentru a permite „căsătoriile homosexuale”, trimisul apostolic al Papei Francisc a venit în Mexic cu un mesaj năucitor pentru mexicanoi: opriți marșurile și intrați în dialog despre agenda gay.
Arhiepiepiscopul Franco Coppola, un diplomat de carieră al Sfantului Scaun, care a fost nunțiu apostolic în mai multe țări africane, a ajuns în Mexic pe 29 septembrie.
La scurt timp, el a început să facă comentarii despre lupta în desfășurare din țară pe marginea setului de „reforme” propus de președintele mexican Enrique Peña Nieto, pentru a amenda Constituția, astfel încât să permită „căsătoriile homosexuale” și adopțiile și a introduce în școli educația sexuală.
Într-o conferință de presă din 8 noiembrie, Coppola a fost întrebat despre votul ce urma să aibă loc pentru propunerile prezidențiale. Nunțiul nu a spus nimic despre faptul că Biserica Catolică condamnă homosexualitatea și legislația „căsătoriilor homosexuale”, ci a răspuns:
„Nu vin aici cu o soluție, pentru că nu ar fi respectuos față de Mexic, Părerea mea este că mexicanii, în loc să se înfrunte unii cu alții, să facă proclamații sau marșuri, trebuie să se așeze la masă și să discute toate implicațiile pe care anumite măsuri le au.”
După ce a subliniat că sunt „multe lucruri” în reformele propuse de președinte, Coppola a declarat presei:
„Sunt unele lucruri care în opinia mea pot fi acceptate cu ușurință și sunt altele asupra cărora trebuie să reflectăm, pentru a le înțelege toate implicațiile.”
Întrebat de un reporter care părți din propunerile prezidențiale necesită mai multă reflecție, Coppola a refuzat să detalieze:
„Trebuie să rămân la locul meu, iar locul meu este de nunțiu nu este să fiu mediator. Mexicul nu este o țară care să aibă nevoie de mediatori, ci are un guvern care ar trebui să se așeze la masă, să asculte pe toată lumea și să lase pe toată lumea să vorbească.”
Coppola a spus presei că dezbaterea națională pe marginea agendei gay „a arătat clar că sunt unii oameni care nu se simt apreciați, care simt că nu au toate drepturile de care s-ar putea bucura”.
Nunțiul Papei Francisc a adăugat:
„Așa că este nevoie să vedem. Este o uriașă oportunitate de dialog, nu să folosim un limbaj dur, insulte, prejudecăți. Nu folosesc la nimic. Este nevoie să ne înțelegem unii pe alții.”
Mai multe luni de mitinguri și marșuri masive în favoarea familiei și a copiilor și împotriva redefinirii căsătoriei și a adopțiilor homosexuale au dus la o victorie zdrobitoare pentru tabăra pro-familie.
Aceaasta a inclus o înfrângere covârșitoare a partidului președintelui Nieto în alegeri și respingerea amendamentului său pentru „căsătoriile homosexuale” de către Camera Deputaților pe 9 noiembrie, inclusiv de către majoritatea membrilor partidului lui Nieto.
Drept urmare, președintele însuși pare să fi renunțat la idee.
Omisiunea lui Coppola de a menționa condamnarea de către Biserica Catolică a păcatului sodomiei și a „căsătoriilor homosexuale” este în ton cu stilul Papei Francisc, de a nu critica păcatele și de a arăta înțelegere pentru „păcătoși”.
O declarație a Sfântului Scaun din 2003 (când Papa Francisc nu era încă Suveran Pontif) condamna legislațiile care permit căsătoriile homosexuale, și cerea catolicilor să se opună acestora și să nu coopereze niciodată:
„În acele situații în care uniunile homosexuale au fost legal recunoscute sau li s-a dat statutul legal și drepturile ce aparțin căsătoriei, o opoziție clară și categorică este necesară.”
Și documentul continuă:
„Un catolic trebuie să se abțină de la orice fel de cooperare formală la realizarea sau aplicarea unor legi de o asemenea gravitate.”
Potrivit Catehismului Bisericii Catolice (CCC 2357-2359) actele homosexuale constituie o „gravă depravare” și sunt „fundamental dezechilibrate”. Adică exact învățătura Bisericii Creștine, neschimbată de la înființarea ei, acum 2000 de ani.
Catehismul exprimă de asemenea compasiune față de cei ce suferă ispita atracției pentru același sex și cer o viață castitate.