Trenul turistic al UE, Chișinău-Tiraspol, o speranță de apropiere a cetățenilor Republicii Moldova, după 20 de ani

Trenul turistic al UE, Chișinău-Tiraspol, o speranță de apropiere a cetățenilor Republicii Moldova, după 20 de aniSursa foto: PMUD RM

Republica Moldova. După o pauză de 20 de ani, a avut loc, recent, prima călătorie a trenului turistic, cu destinația Tiraspol, din Gara Chișinău. Garnitura de tren a fost pusă la dispoziția profesioniștilor din domeniul turismului. Prima cursă a trenului turistic, în stânga Nistrului, a fost organizată de Platforma „Turism”, cu suportul financiar al Uniunii Europene, prin intermediul proiectului „Măsuri de promovare a încrederii”, aplicat în practică de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare.

150 de călători au admirat destinații atractive de pe ambele maluri ale râului Nistru

Într-o duminică de final de septembrie, la ora 08:00 dimineața, a plecat din gara capitalei basarabene trenul turistic pe traseul Chișinău-Tiraspol. Aproximativ 150 de călători, între care ghizi, agenți turistici și alți profesioniști din această sferă au avut parte de o excursie pe cinste, în regiunea transnistreană. Au admirat locuri pitorești și au revăzut patrimoniu cultural-istoric de importanță națională și internațională.

Sursa foto: PNUD RM

„Scopul acestei călătorii a fost de a redescoperi potențialul turistic al regiunii. Or, unirea eforturilor în sectorul turismului poate promova înțelegerea reciprocă și cooperarea între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Un astfel de tren nu doar că extinde oportunitățile de dezvoltare a turismului, dar ajută și la apropierea oamenilor, creând un spațiu pentru schimburi culturale și interacțiune”,  a spus Ivan Ganenco, liderul Platformei „Turism”.

Itinerarul turistic a fost conceput astfel, încât călătorii să poată revedea cele mai atractive destinații, de pe ambele maluri ale râului Nistru. Primul popas a fost la Cetatea Tighina (Bender). Fortăreața medievală a lui Ștefan cel Mare a beneficiat de lucrări conservare și restaurare parțială ale Uniunii Europene. În pofida pandemiei și războiului din Ucraina, eforturile partenerilor Republicii Moldova s-au materializat cu succes.

Prima etapă a lucrărilor de conservare, din 2021-2023, de la Cetatea Tighina, s-au încheiat, fiind estimate la peste 1,4 milioane de euro. De acolo, turiștii noștri au plecat spre Tiraspol, unde au vizitat Parcul Central al orașului.

Cetatea Tighina / Sursa foto: PNUD RM

Oportunități de dezvoltare și valorificare a patrimoniului cultural-istoric comun

 „Turul a fost organizat la un nivel înalt. Traseul a fost bine gândit. Turiștii s-au arătat foarte interesați de patrimoniul cultural și istoric al regiunii și ne-au pus o mulțime de întrebări. Acest lucru arată că acest format de călătorie îi ajută pe oameni să-și aprofundeze cunoștințele despre cultura de pe ambele maluri ale Nistrului. Vedem cât de important este să continuăm să dezvoltăm astfel de proiecte, care contribuie la consolidarea legăturilor dintre regiuni”, a menționat Irina Ladaniuc, ghid turistic.

Toți călătorii au fost  impresionați de această primă ocazie de a ajunge pe malul stâng al Nistrului, cu trenul. „A fost o experiență uimitoare! Am văzut  multe locuri superbe, de care nici nu am auzit până acum. Organizarea turului a fost de top: transport confortabil, excursie fascinantă, posibilitatea de a încerca bucătăria locală. Un astfel de tren apropie cele două maluri ale Nistrului și sperăm ca asemenea excursii să fie organizate mai des”, susține Lucia, una dintre călătoare.

Ambasadorul UE în Republica Moldova, Janis Mažeiks, la Cetatea Tighina, după încheierea primei etape a restaurării / Sursa foto: PNUD RM

Să ne înțelegem mai bine și să vedem cât de multe avem în comun!

O altă călătoare, Irina, a fost și ea entuziasmată de această excursie. „A fost bogată și informativă. Apreciez faptul că ghizii ne-au vorbit cu pasiune despre istoria și cultura regiunii. Am simțit căldură și prietenie pe tot parcursul excursiei. Ajută cu adevărat să ne înțelegem mai bine și să vedem cât de multe avem în comun.”

„Participarea la alcătuirea acestui traseu turistic a fost o onoare pentru noi. Am dorit să creăm nu doar un tur, ci o călătorie care să deschidă noi orizonturi pentru turiștii noștri. Să le arătăm cât de bogate și interesante sunt regiunile de pe ambele maluri ale Nistrului. Acest proiect dovedește că turismul poate fi un instrument puternic în consolidarea relațiilor culturale. Suntem încrezători că asemenea inițiative vor fi pași importanți spre apropierea celor două maluri”, observă Valeria Cebanova, responsabilă de organizarea turului și directoarea unei companii turistice, conform organizatorilor evenimentului.