Schemă de corupție la Întreprinderea Silvică Tighina din Republica Moldova. Pădurile seculare, pe mâinile infractorilor din birouri

Schemă de corupție la Întreprinderea Silvică Tighina din Republica Moldova. Pădurile seculare, pe mâinile infractorilor din birouri

La Ocolul Talmaza al Întreprinderii Silvice Tighina, Republica Moldova, au fost tăiate ilicit 344 metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 360 000 de lei, iar prejudiciul total ar putea depăși jumătate de milion de lei moldovenești. Acesta este rezultatul unui control preliminar al autorităților, în urma verificării întreprinderii vizate în privința exploatării și valorificării suprafețelor de păduri.

Sursa foto: Ministerul Mediului al RM

Aproximativ 50 de mașini de lemn urmau să fie vândute ilegal

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Sergiu Lazarencu, ministrul Mediului, Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva” și Ion Bulmaga, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, au anunțat rezultatele preliminare ale unor controale la Ocolul Silvic Talmaza.

Ilegalitățile au fost descoperite pe numai patru hectare, ce urmau să fie exploatate, în toamna anului curent. Conform actelor legale, urmau să fie tăiați 713 metri cubi de lemn. În realitatea, însă, infractorii au ajuns la 1057 de metri cubi. „Am creat o comisie pentru a verifica modul în care întreprinderile silvice exploatează și valorifică parchetele de pădure. În urma controlului la Ocolul Talmaza al Întreprinderii Silvice Tighina, s-au constatat nereguli majore și a fost prevenită o schemă de fraudare.

Conform verificării a cinci parchete forestiere, s-a depistat o diferență de volum de 344 metri cubi de lemn, în valoare de aproximativ 360.000 de lei, iar prejudiciul total ar putea depăși jumătate de milion de lei. La modul practic, vorbim de echivalentul aproximativ de 50 de mașini de lemn”, a declarat Sergiu Lazarencu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Zone din Republica Moldova, un fel de moșii proprii, pentru îmbogățire ilicită

„Corupția în sistem nu va fi tolerată. Toate persoanele implicate în această fraudă vor fi suspendate din funcții, iar dosarul după finalizare, va fi transmis organelor abilitate. Dacă ne-am face onest activitățile, încasările la întreprinderi ar crește considerabil și nu ne-am plânge de salarii mici. Am descoperit o schemă infracțională, în care sunt implicați mai mulți angajați ai ocolului silvic nominalizat, ingineri și factori decizionali ai întreprinderii, dar și angajați ai Inspectoratului de Protecție a Mediului.

Există zone în Republica Moldova, considerate de unele persoane drept propriile lor moșii și surse de îmbogățire personală. Vom iniția mai multe anchete de serviciu pentru personalul silvic, indiferent de funcțiile ocupate. Toate persoanele care au săvârșit încălcări, vor fi sancționate”, atenționează Sergiu Lazarencu.

Oficialii promit controale minuțioase în toată republica, în scopul prevenirii tăierilor ilegale de păduri. Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”  a declarat că vor fi aplicate sancțiuni dure angajaților certați cu legea, până la eliberarea din funcții.

 

 

 

 

 

 

Revista presei