Treisprezece euro pe lună pentru răcorirea planetei

Treisprezece euro pe lună pentru răcorirea planetei

Până în 2020, planul UE de combatere a încălzirii globale va scoate 3 euro pe săptămână din buzunarele cetăţenilor europeni.

Comisia Europeană a prezentat ieri la Bruxelles versiunea finală a planului european de combatere a încălzirii globale - o strategie menită să determine industria şi celelalte sectoare economice ale celor 27 de state membre să-şi reducă emisiile cu efect de seră. Proiectul, prezentat de preşedintele executivului european, Jose Barroso, drept „cel mai complet plan din lume“ pentru combaterea încălzirii planetei, este, în fapt, planul concret prin care statele UE vor atinge ţintele ecologiste stabilite la summitul de anul trecut de la Berlin.

Europa s-a angajat atunci ca, până în 2020, să-şi reducă emisiile cu efect de seră cu 20% faţă de nivelul din 1990 şi tot până în 2020 să producă 20% din necesarul de energie din surse regenerabile. Conform strategiei din 2013, cele circa 11.500 de instalaţii industriale mari consumatoare de energie din Europa vor înceape gradual să plătească pentru dreptul de a emite gaze precum dioxidul de carbon.

Permisele de emisii în număr limitat, acordate acum gratuit, vor putea fi cumpărate conform regulilor cererii şi ofertei, fapt care va descuraja poluarea şi va stimula investiţiile în tehnologii de reducere şi captare a emisiilor. Curentul, mai scump cu 10-15% Combatearea încălzirii Terrei va costa. Potrivit Comisiei, prin rostogolirea costurilor, fiecare cetăţean european va scoate din buzunar 3 euro pe săptâmână, până în 2020, pentru combaterea încălzirii globale. Nu toate sectoarele economice vor fi constrânse în mod egal. Sectorul de generare a energiei electrice va plăti pentru emisii încă din 2013, fapt care până în 2020 va duce la o scumpire estimată a energiei electrice de 10-15%, conform oficialilor UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din cauza concurenţei din ţări care nu respectă aceleaşi reguli ecologice stricte, alte sectoare, mari generatoare de emisii, ca siderurgia sau industria aluminiului, vor beneficia de permise gratuite pentru a nu fi tentate să-şi relocheze activitatea în statele mai permisive. SOLIDARITATE Ţările sărace, ca România şi Bulgaria, avantajate Strategia împotriva încălzirii Terrei prevede, de asemenea, sarcinile fiecărui stat UE în atingerea ţintelor stabilite la Berlin. Pentru a asigura ţărilor mai sărace posibilitatea dezvoltării economice, cotele naţionale vor fi calculate în funcţie de PIB-ul pe cap de locuitor.

Astfel, România şi Bulgaria, vor putea să emită în perioada 2013-2020 mai mult cu 20% faţă de 2005, în timp ce Irlanda şi Luxemburgul vor fi nevoite să facă cele mai mari reduceri de emisii. Potrivit lui Adrian Ciocânea, şeful Departamentului pentru Afaceri Europene de la Bucureşti, strategia pentru 2013-2020 nu va influenţa acţiunea în instanţă prin care România denunţă limitele la emisii impuse de Comisie pentru perioada 2008-2012.