Trei sute de posturi UE scoase la concurs

Trei sute de posturi UE scoase la concurs

Pentru joburile europene puse la bătaie anul acesta, salariul de bază porneşte de la 4.190 de euro, dar poate ajunge şi la 17.000 de euro pe lună.

Românii au posibilitatea să se angajeze şi în acest an la una dintre instituţiile care asigură bunul mers al Uniunii Europene.

Oficiul european pentru selecţia personalului a scos la concurs, recent, peste 300 de posturi de administratori (prima poziţie ce poate fi accesată, echivalentă cu entry-level).

  • Deşi procesul de selecţie poate dura şi nouă luni, în final puteţi ajunge să câştigaţi cel puţin 4.000 de euro.
  • Cei interesaţi pot aplica pentru un astfel de post până pe 15 aprilie, ora 12.00 (ora Bruxellelului).

Cele mai multe posturi în administraţia publică

  • Primul concurs european din acest an se adresează absolvenţilor de Administraţie Publică, Drept, Audit, Economie şi IT&C.
  • S-au scos la concurs 105 posturi în administraţia publică europeană, 43 în drept, 39 în economie, 64 în audit şi 72 în IT&C.

„Cei care vor obţine o astfel de funcţie trebuie să se ocupe de ela borarea politicilor şi de punerea în aplicare a legislaţiei europene. În plus, vor efectua analize şi vor oferi consiliere. Un administrator poate juca un rol esenţial în procesul legislativ şi în cel bugetar al UE, poate coordona vastele politici economice sau de alt tip ale statelor membre, poate participa la negocieri cu ţări terţe sau poate reprezenta instituţiile în cadrul forumurilor internaţionale”, afirmă Mihaela Stroe, project manager la Euroconcurs.ro, companie care oferă pregătire celor interesaţi să aplice pentru posturi europene.

Pachet salarial extrem de tentant

„Salariul de bază pentru poziţia de pornire este de 4.190 de euro, dar se poate ajunge la 17.000 de euro pe lună, pentru cei care sunt foarte buni şi care dovedesc că vor o carieră europeană”, afirmă Mihaela Stroe.

De asemenea, în afară de salariu, angajaţii Comisiei mai primesc o serie de beneficii, precum alocaţie pentru copii, alocaţie pentru locuinţă în primul an de angajare, indemnizaţie de expatriere. Nu se cere experienţă profesională

Pentru a aplica pentru unul dintre posturile scoase la concurs trebuie să fiţi cetăţean al unui stat membru al Uniunii Europene, să fi îndeplinit orice obligaţie impusă de lege cu privire la serviciul militar şi să nu aveţi cazier.

„În plus, este necesară o diplomă universitară care să ateste că aţi studiat cel puţin trei ani în domeniul pentru care doriţi să candidaţi. Trebuie să cunoaşteţi foarte bine o limbă oficială a Uniunii Europene, dar este necesară şi cunoaşterea uneia dintre limbile engleză, franceză sau germană la nivel satisfăcător”, adaugă Mihaela Stroe. Anul acesta nu se cere experienţă profesională anterioară.  

„Candidaţii trebuie să cunoască foarte bine o limbă oficială a Uniunii Europene, dar este necesară şi cunoaşterea limbii engleze, franceze sau germane la nivel satisfăcător.“ MIHAELA STROE, project manager Euroconcurs.ro 

PAS CU PAS

Ce trebuie să faceţi ca să obţineţi un job european   Primul pas este crearea unui cont personal pe site-ul oficial al Oficiului European de Selecţie a Personalului – EPSO, www.eu-careers.eu, după care puteţi aplica on-line pentru postul dorit.

Din acest an, condiţiile de acces la joburile din cadrul instituţiilor europene au fost schimbate: testele de preselecţie nu mai pun accentul de cunoştinţe, ci pe competenţe, astfel încât au fost scoase din etapa de preselecţie testele care puneau accentul pe informaţiile despre UE.

O dată cu noua procedură simplificată, selecţia pentru un job european cuprinde două etape: prima este cea de pre selecţie, care se susţine pe computer, contra cronometru (testul are loc în ţara de origine).

„Această etapă testează abilită ţile de raţionament verbal, numeric şi abstract, precum şi capacitatea de gândire situaţională”, spune Mihaela Stroe, project manager la Euroconcurs.ro, companie care oferă pregătire celor interesaţi să aplice pentru posturi europene.

A doua etapă, la care se ajunge doar în cazul în care aţi trecut preselecţia şi CV-ul a fost confirmat, este cea care corespunde poziţiei pentru care se susţine examenul şi presupune intrarea într-un centru de evaluare.

„Aici se va susţine o probă scrisă, care constă într-un studiu de caz în domeniul de specialitate ales, şi un exerciţiu de grup, care testează abilităţile de prezentare”, adaugă Mihaela Stroe.

Dacă etapele sunt parcurse cu succes, urmează etapa finală, respectiv interviul în faţa comitetului de selecţie. Mihaela Stroe îi sfătuieşte pe cei care vor să participe la selecţia pentru o slujbă europeană să urmeze cursurile de training oferite de personal specializat la Bruxelles.

Posturi noi în iunie „Veţi primi informaţii despre competiţie de la un trainer specializat de la Bruxelles. În plus, veţi avea acces la materiale care nu se găsesc nicăieri, veţi primi strategii viabile de rezolvare a testelor şi consultanţă gratuită pentru conceperea CV-ului”, spune Mihaela Stroe.

  • În acest an, se vor mai scoate la concurs, în luna iunie, posturi pentru cunoscătorii de limbi străine, iar în octombrie pentru asistenţi.

Ne puteți urmări și pe Google News