Trei sondaje de opinie au fost autorizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru alegerile prezidențiale și referendumul pentru UE din Republica Moldova, care vor avea loc pe 20 octombrie 2024.
Cine va face sondaje în Republica Moldova
Vineri, membrii Comisiei Electorale Centrale au autorizat efectuarea a trei sondaje de opinie privind preferințele alegătorilor în perioada electorală.
În conformitate cu decizia CEC, sondajele de opinie vor fi efectuate de compania „Date Inteligente” SRL, în perioadele 15-30 august 2024, 3-20 septembrie 2024 și 1-14 octombrie 2024.
Cercetările sociologice vor fi făcute pe un eșantion național de 1.000-1.100 de respondenți.
Datele pentru sondajele electorale vor fi colectate prin metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interview) și on-line, prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interviewing).
Rezultatele celor trei sondaje vor fi publicate imediat după finalizarea fiecărei perioade de chestionare, au mai anunțat reprezentanții companiei care a primit aprobarea pentru a le efectua.
Nu mai puțin de 17 candidați pentru prezidențiale
Reamintim că, până în acest moment, în cursa pentru președinția Republicii Moldova s-au înscris 17 candidați. Iată lista acestora, în ordinea anunțării intenției de a participa la alegerile prezidențiale:
- Maia Sandu, actuala președintă a Republicii Moldova, susținută de partidul de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS);
- Renato Usatîi, fost primar al municipiului Bălți, președinte al Partidului Nostru (PN);
- Teodor Cîrnaț, doctor în drept și profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, independent;
- Tudor Ulianovschi, ministru al Afacerilor Externe și Integrării europene, independent;
- Andrei Năstase, consilier municipal la Chișinău, fost primar de Chișinău, ministru de Interne și deputat, independent;
- Vladimir (Vlad) Filat, fost președinte interimar și premier al Republicii Moldova, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM);
- Ion Chicu, fost prim-ministru (2019-2020), Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM);
- Alexandr Stoianoglo, fost Procuror General al Republicii Moldova (2019–2021), independent susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM);
- Alexandru Arseni, doctor în drept, profesor universitar la Universitatea de Stat din Moldova, independent;
- Irina Vlah, fost bașcan în Găgăuzia și deputat de la Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, independent;
- Natalia Morari, fost jurnalist, fostă iubită a oligarhului fugar Veaceslav Platon, independent;
- Vasile Tarlev, fost premier al Republicii Moldova și deputat, Partidul Viitorul Moldovei (PVM);
- Victoria Furtună, fost procuror anticorupție, independent;
- Valeriu Pleșca, fost ministru al Apărării și deputat, Partidul Social Democrat European (PSDE);
- Ștefan Savițchi, vicepreședinte al partidului Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), independent;
- Vasile Bolea, deputat Partidul Șor, Blocul politic Pobeda;
- Octavian Țîcu, fost boxer, fost ministru al Tineretului și Sportului și deputat, Partidul Unității Naționale (PUN)/Blocul Împreună.
Cine conduce în sondaje
Actuala șefă a statului, Maia Sandu, conduce detașat în sondaje și ar câștiga un nou mandat, dacă alegerile prezidențiale ar avea loc duminica viitoarepotrivit unui sondaj realizat în perioada mai-iunie de Institutul Republican Internațional (IRI) din Statele Unite ale Americii.
Pe a doua poziție în sondajul respectiv apare fostul președinte Igor Dodon, cercetat penal sau judecat pentru diverse infracțiuni de corupție și trădare de patrie, președinte al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), cu 18%. Dar Dodon a anunțat că nu candidează el însuși și l-a propus pe fostul Procuror General, demis în urma unui scandal, Alexandr Stoianoglo.