Trei sferturi dintre românii cu credite în franci, ajutați. Ce fac ceilalți?

Trei sferturi dintre românii cu credite în franci, ajutați. Ce fac ceilalți?

Băncile care au acordat cele mai multe împrumuturi în franci elvețieni oferă deja facilități clienților, însă în special pentru creditele ipotecare. Statul se pre gătește, însă, să îi ajute și pe ceilalți clienți

Potrivit datelor Băncii Naționale, peste 75.000 de români aveau în ianuarie credite în franci elvețieni. Aceștia a trebuit să suporte o creștere cu 15% a ratelor în prima lună a anului, când moneda elvețiană s-a apreciat puternic. Dintre ei, o parte a convertit deja creditele din franci în lei, chiar și fără vreun sprijin de la bănci. Creditorii cu cele mai multe împrumuturi în franci sunt Pireus Bank, Banca Românească, Bancpost, OTP, Volksbank (preluată de Banca Transilvania ), Raiffeisen.

Credite mai mici pentru clienții Volksbank

Dintre bănci, Volksbank, Piraeus și Bancpost concentează circa 76% din creditele în franci de la noi, potrivit calculelor EVZ, făcute pe baza datelor BNR. Instituțiile au venit, săptămânile și lunile trecute, cu oferte pentru debitorii cu credite în valută. Banca Transilvania a acordat deja o scădere a creditului cu peste 22%, după ce acesta fusese convertit din franci în lei. Până acum, peste 14.700 de împrumutați au apelat la ofertă.

Oferte doar pentru unii

Bancpost și Piraeus au lansat de asemenea oferte, însă doar pentru cei cu credite garantate cu ipotecă. La Bancpost, dobânda pentru cei care convertesc creditele din franci în lei este avantajoasă, de numai 1,5%, pentru primii trei ani. Ulterior, dobânda va crește însă, fiind formată din Robor la 3 luni, plus o marjă de 3-4,5%, ceea ce poate crea un risc pentru client, deoarece rata crește puternic, deodată. Potrivit calculelor băncii, rata va fi în primii trei ani cu 30% mai mică.

Piraeus a anunțat zilele trecute că scade dobânda creditului în valută, până la nivelul egal cu dobânda variabilă plus o marjă 4,4%, ceea ce ar urma să diminueze, în medie, cu 13%, ratele creditelor.

Statul vine cu o facilitate

Celelalte bănci, în afara unor oferte temporare, scoase pe piață în luna ianuarie, ca urmare a scumpirii francului, nu acordă facilități clienților. Statul a elaborat însă un proiect de lege prin care să ajute clienții care își convertesc creditele din euro sau franci, în lei. Ajutorul vine sub forma garantării a jumătate din creditul în lei, obținut prin conversie. În schimb, pentru a beneficia de garanție, banca va trebui să taie 15% din creditul clientului. Proiectul a fost discutat recent în Comisia Buget –Finanțe din Camera Deputaților.

Rate mai mari cu câteva sute de lei

Pentru cei cu credite în franci elvețieni, ratele au crescut exploziv în ultimii ani, când francul s-a apreciat spectaculos. Un salt puternic a avut loc la începutul anului, când un franc elvețian a urcat într-o singură zi de la nivelul de 3,7 lei la peste 4,3 lei, așadar cu peste 15%. De atunci, francul a rămas la un nivel ridicat.

Pentru un român cu credit în franci elvețieni și o rată de 300 de franci, suma plătită lunar către bancă a crescut de la 1.110 lei la 1.290. Situația este și mai dramatică pentru cei cu credite de valori mari. În perioada pre-criză, nivelul redus al francului și dobânzile extrem de mici au determinat românii să se îndatoreze mult în această monedă. Așa încât mulți au în prezent rate de 1.000 de franci și peste. Pentru aceștia, datoria lunară către bancă a crescut de la 3.700 la 4.300 de lei, așadar cu peste 600 de lei.

Câte împrumuturi a dat fiecare bancă

În total, 14 bănci de la noi au acordat credite în franci elvețieni. Din totalul debitorilor aproape o treime (32%) se regăsesc la Bancpost, 24% la Volksbank, 20% la Pireus Bank, 11% la Raiffeisen, 7% la Banca Românească și 2% la OTP Bank, potrivit mediafax. ro. O treime dintre creditele în franci elvețieni (35%) au fost imobiliare, 58% au reprezentat credite de consum cu ipotecă, iar alte 7% au fost alte credite de consum.