Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România. Bărbații sunt din București

Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România. Bărbații sunt din BucureștiSursa foto: arhiva EVZ

Au fost confirmate încă trei noi cazuri de variola maimuței pe teritoriul ţării noastre. Este vorba despre trei bărbați cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani. Toți sunt din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu), anunță Ministerul Sănătății.

Primul caz de variola maimuței în România a fost confirmat pe 13 iunie, la un bărbat de 26 de ani din București. Acesta a intrat în contact cu o persoană care a călătorit recent în mai multe țări din Europa.

“Este vorba despre trei bărbați cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani. Toți sunt din București. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu). Anchetele epidemiologice se desfășoară pentru stabilirea contacților direcți“, a transmis Ministerul Sănătății.

Numărul persoanelor diagnosticate cu variola maimuței pe teritoriul României ajunge la 9

Anchetele epidemiologice se desfășoară pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest moment, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 9 pacienți. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu).

Variola maimuței este o infecție virală rară, cu infectare umană accidentală, care apare, de obicei, în principal în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu rezervorul animal. De asemenea, se poate răspândi de la persoană la persoană.

Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului. Persoanele născute înainte de anul 1979 sunt vaccinate împotriva variolei și au un risc mai mic de infectare cu variola maimuței.

Istoricul îmbolnăvirilor cu variola maimuței

Din 2018, doar opt cazuri au fost confirmate în țări non-endemice, inclusiv Israel, Singapore, Marea Britanie și SUA – și toate au fost asociate cu călătoriile, la fel ca pacientul din 7 mai, care făcuse o călătorie în Nigeria. Dar, pe măsură ce cazuri fără legături de călătorie cunoscute cu Africa au apărut în mai multe țări, s-a declanșat alarma în Europa.

Între 13 și 24 mai, cel puțin 16 țări din Europa și America de Nord, precum și Australia și Israel, au raportat peste 250 de cazuri confirmate și suspectate de variola maimuță. Tulpina vest-africană a virusului pare să fie cauza acestor infecții. Declanșează simptome asemănătoare gripei, urmate de o erupție pe față care se poate răspândi în alte părți ale corpului.

Această erupție cutanată se transformă din pete roșii în vezicule pline de puroi care, în cele din urmă, se desprind. Cel mai adesea, aceste simptome dispar de la sine în câteva săptămâni, dar sunt fatale în aproximativ trei procente din cazuri.  Omologul său, tulpina de variola a maimuței din bazinul Congo, provoacă o boală mai gravă și ucide aproape 10% dintre cei infectați. Virusul variolei, care a fost eradicat în 1979 și este o rudă apropiată a variolei maimuțelor, a fost mult mai mortal, ucigând 30% dintre cei infectați.

Cazuri până în prezent

De la identificarea pacientului din 7 mai, numărul cazurilor de variola a maimuței în țările neendemice a crescut. Experții urmăresc acum contactele și caută legături între cazuri pentru a găsi indicii. Acest lucru i-ar putea ajuta, de asemenea, să găsească cazuri nediagnosticate care ar putea fi asimptomatice sau cu simptome ușoare.

O mare parte din cazurile confirmate în prezent au fost raportate din Europa, în special din Marea Britanie, Spania și Portugalia. Cele mai multe dintre aceste infecții au fost în rândul bărbaților, mulți care s-au autoidentificat ca bărbați care au făcut sex cu bărbați. Într-un interviu pentru The Associated Press, un consilier cheie al OMS a spus că teoria principală pentru a explica focarul în curs de desfășurare a fost activitatea sexuală între bărbați, informează nationalgeographic.com.