Trei foși președinți ai Republicii Moldova îi cer Maiei Sandu să nu desființeze Academia de Administrare Publică
- Nichituș Victor
- 4 iulie 2022, 16:11
Foștii președinți ai Republicii Moldova, Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Nicolae Timofti, pledează pentru menținerea, modernizarea și dezvoltarea Academiei de Administrare Publică și se adresează Președintei Maia Sandu cu îndemnul de a supune unei revizuiri intenția Ministerului Educației și Cercetării de comasare a unor instituții.
Potrivit unui comunicat al Academiei de Administrare Publică, în scrisoarea adresată doamnei Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, foștii președinți declară susținerea reformei învățământului superior, în același timp, ei își exprimă îngrijorarea în raport cu intenția de „lichidare” a Academiei de Administrare Publică.
Potrivit autorilor demersului, reformarea oricărui domeniu presupune analiză, consultare și un grad înalt de responsabilitate în vederea măsurării impactului și beneficiilor. O reformă adevărată, prin definiție, trebuie să fie generatoare de progres.
Foștii președinți vin cu îndemnul ,,de a supune unei revizuiri intenția Ministerului Educației și Cercetării de a lichida Academia de Administrare Publică. Instituția Prezidențială este cea, care timp de 10 ani a deținut calitatea de Fondator al acestei instituții, astfel, că din prima sursă cunoaște capacitatea și potențialul Academiei.
Obținerea statutului de țară-candidat la aderare trasează un șir de sarcini și responsabilități, iar succesul realizării acestora ține în mare parte de factorul uman implicat în această activitate, iar Academia poate și trebuie să aibă un mare rol în acest proces”, se arată în scrisoare.
Pe 30 iunie, Academia de Administrare Publică, a anunțat printr-o scrisoare deschisă că respinge inițiativa Ministerului Educației privind fuzionarea instituţiilor de învăţământ superior mai mici. Reprezentanții instituției și-au exprimat dezacordul cu intenția MEC și au îndemnat autoritățile la dialog.
Ministerul moldovean al Educației și Cercetării a anunțat o reformă a sistemului de învățământ superior. Astfel, 24 institute de cercetare, universități și academii vor fi asimilate de patru universități. Este vorba de Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” și Academia de Studii Economice. Academia de Arte Plastice va trece în gestiunea Ministerului Culturii. Reforma nu vizează universitățile și academiile care formează viitorii polițiști, militari și medici.
Pentru această reformă, din bugetul de stat vor fi alocate 700 de milioane de lei. Ministerul a luat această decizie după ce s-a constatat că sunt prea puțini studenți. Reorganizarea instituțiilor va avea loc până la începerea unui nou an de studii.