Trei cutremure s-au produs în România, marți spre miercuri noaptea. Ce intensități au avut seismele

Trei cutremure s-au produs în România, marți spre miercuri noaptea. Ce intensități au avut seismele Sursa: Arhiva EVZ

În România s-au înregistrat trei cutremure în noaptea de marți spre miercuri noaptea, după cum au anunțat specialiștii de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi pentru Fizica Pământului.

Trei cutremure s-au produs în noaptea de marți spre miercuri, în zona seismică Vrancea, după cum anunță Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare şi pentru Fizica Pământului (INCDFP). Primul cutremur s-a produs la ora 1.06 în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, şi a avut o magnitudine de 2,9, la o adâncime de 117 kilometri.

Al doilea seism s-a înregistrat la ora 1.22 în zona seismică Vrancea, judeţul Vrancea, şi a avut o magnitudine de 2,5, la o adâncime de 102 de kilometri.

Cel de-al treilea cutremur, înregistrat în județul Buzău

Al treilea cutremur a avut loc la ora 1.32, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău. Magnitudinea a fost de 2,5, la adâncimea de 139 de km.

Ne puteți urmări și pe Google News

În luna iulie, Constantin Ionescu, director la Institutul Național de Fizică a Pământului, vorbea despre 22 de mișcări seismice înregistrate în România în 30 de zile.

„Sunt cutremure normale cu magnitudini între 2 grade Richter și 4,5 pe, luna Iunie. Iar cel mai mare cutremur pe anul acest a fost de 4,7 în luna mai. E un fenomen cunoscut. În zona Vrancei se petrec în jur de 15 cutremure pe lună. Nu e un fenomen ieșit din comun. Nu trebuie să ne îngrijorăm. Luna trecută cred că au fost în jur de 10 cutremure cu magnitudinea peste 3.

Explicațiile specialistului

Activitatea seismică din zona Vrancei nu este ceva care să ne îngrijoreze. Anul trecut, singurul cutremur mai mare a fost cel din 31 ianuarie, în rest cutremurele nu au depășit valoarea de 5.3 pe Richter. Au fost câteva cutremure pe sfârșit de an, cu magnitudini până în 4.2, dar se încadrează în activitatea seismică specifică zonei Vrancea”, afirma Constantin Ionescu.

Dacă luăm Vrancea separat, față de alte zone seismice din România, se simt cutremurele de la 4,5 în sus. Pe la 5 și ceva se sperie lumea, dar tot nu se produc pagube. De la 6 pe Richter în sus, încep să se crape pereții sau să se miște lampadarul ori anumite obiecte prin casă. Totuși, pagube materiale în astfel de situații s-ar putea înregistra strict la case foarte vechi. Pentru celelalte cutremure, sunt cutremure de suprafață”, afirma Constantin Ionescu într-un interviu acordat la începutul acestui an pentru ziare.com.