Evenimentul ZileiActualitateTrei clipuri video despre cum se realizează un test de salivă la copii. Actori, Cîmpeanu și Rafila

Trei clipuri video despre cum se realizează un test de salivă la copii. Actori, Cîmpeanu și Rafila

Trei clipuri video despre cum se realizează un test de salivă la copii. Actori, Cîmpeanu și Rafila
Un ghid video, compus din trei clipuri, referitor la modul de utilizare a testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 la copii a fost realizat de miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei, Alexandru Rafila, respectiv Sorin Cîmpeanu.

Miniștrii arată cum se pregătesc și se realizează testele antigen de salivă pentru depistarea covid la copii.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, asamblarea unui set de două teste de salivă, cu toate componentele poate fi realizată într-un minut, fiind folosite mănuşi sterile şi pungi sterile cu fermoar pentru această procedură.

În cele trei videoclipuri sunt cei doi, alături de un elev de zece ani, care participă la demonstrație.

În primul clip, postat pe Facebook, ministrul Sănătăţii, dr. Alexandru Rafila, explică în detaliu toate componentele şi felul în care se folosesc aceste teste.

Al doilea test este exemplificat de ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, în calitate de cadru didactic, iar în al treilea videoclip este prezentat modul în care se pregătesc testele antigen pe bază de salivă.

Primele teste de salivă din lotul de 6,5 milioane de bucăţi au ajuns în teritoriu pe 25 noiembrie.

Cîmpeanu a răspuns acuzațiillor potrivit cărora testele de salivă pentru școli ar fi ambalate neconform.

Cîmpeanu spune că testele sunt ambalate la fel în toate țările europene

Ministrului Educației afirmă că testele sunt ambalate în cutii cu câte 25 sau 50 de teste, în același fel în care sunt ambalate în toate țările europene.

„S-au primit 6,5 milioane de teste. Inspectoratele Județene au primit ceea ce s-a achiziționat, adică două tipuri de teste până acum. Unele ambalate la cutii de câte 25, altele ambalate la cutii de câte 50. Fiecare cutie conține câte un pliant de instrucțiuni, cât și un certificat de conformitate.

Afirmația cum că nu sunt conforme este falsă. Astfel de afirmații trebuie taxate, inclusiv penal, pentru că achiziția făcută la nivel guvernamental s-a făcut cu deținerea certificatului de conformitate. Vă mai spun ca am discutat la IGSU, iar doctorul Raed Arafat ne-a confirmat că așa se livrează testele în toată lumea, atunci când este vorba de cantități mari, și în Germania, și în alte state europene”, a spus Cîmpeanu.


Accesează: