Trei arestări în cazul capturii-record de cocaină

Trei arestări în cazul capturii-record de cocaină

Judecătorii Tribunalului Constanţ a au emis ieri-dimineaţă mandate de arestare preventivă pe numele a trei persoane suspectate de trafic de droguri de mare risc, în urma capturii celor 1.200 de kilograme de cocaină din Portul Constanţa-Sud Agigea, de la sfârşitul săptămânii trecute.

Potrivit judecătorului Ciprian Coadă, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Constanţa, Elena Ramona Cioroabă, Adrian Vasile Chiribău şi cetăţeanul spaniol Cano Alvarez Antonio, considerat capul reţelei, au fost arestaţi ieri pentru 29 de zile. Decizia magistraţilor poate fi atacată prin recurs în termen de 24 de ore.

Deşi reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei şi cei ai DIICOT au spus, în cursul zilei de sâmbătă, că ar fi vorba despre patru suspecţi, surse judiciare din cadrul Tribunalului Constanţa susţin că al patrulea suspect nici nu a fost adus în instanţă pentru că era vorba despre un poliţist sub acoperire. Dacă sunt găsiţi vinovaţi, cei trei riscă de la 10 la 20 de ani de închisoare.

Profit de zeci de milioane de euro

Potrivit anchetatorilor, drogurile au ajuns în Portul Constanţa într-un vapor care ar fi trebuit să transporte lemn de cedru, importat de firma Rumaval Impex SRL Gorj de la firma braziliană Exp. Representacao Ltd., din Sao Paolo. Deşi containerele au ajuns la Constanţa încă din decembrie 2008, vameşii şi politiştii au făcut acţiuni de filaj timp de două luni pentru a stabili ierarhia grupului. Astfel, activitatea era coordonată de spaniolul Cano Alvarez Antonio, care urmărea să constituie o firmă nouă care să efectueze importul, pentru ca apoi, prin intermediul altei firme, drogurile să ajungă în Spania.

Aceleaşi surse judiciare susţin că Elena Ramona Cioroabă, reprezentanta firmei importatoare, a încercat de mai multe ori să gă-sească o persoană apropiată autorităţilor vamale care să o ajute să scoată containerele din Portul Con stanţa-Sud Agigea. Într-un final, femeia a fost „ajutată“ de un poliţist sub acoperire de la Crimă Organizată, care a luat şi suma de 20.000 euro oferită de Elena Cioroabă. Vineri, când tânăra a venit împreună cu Adrian Vasile Chiribău, pentru a prelua containerele cu droguri, cei doi au fost reţinuţi de procurorii DIICOT.

Cele 180 de calupuri de cocaină confiscate au o puritate de 93%, iar din ele s-ar fi obţinut aproape 2,5 tone de cocaină pentru consum, care ar fi fost comercializate pe piaţă cu 120 de milioane de euro.

TÅRGU-JIU

Firma importatoare, închisă din 2008

  • Societatea Rumaval Impex SRL, cu sediul în localitatea Baia de Fier, este administrată de Elena Cio roabă, de altfel şi asociat unic. Potrivit primarului Costantin Mihuţescu, firma şi-ar fi încetat de fapt activitatea din primăvara lui 2007, iar spaţiul de producţie şi atelierele din comună au fost scoase la vânzare.
  • De altfel, firma ar fi fost deţinută de doi fraţi din Spania, Felix şi Antonio, acesta din urmă fiind prietenul Elenei Cioroabă.
  • Societatea Rumaval Impex a fost înfiinţată pe 14 ianuarie 2004, iar bilanţul pe 2007 arată că societatea a avut pierderi de peste 14.000 de lei şi o cifră de afaceri de 500.000 de lei. Elena Ramona Cioroabă a fost numită administratorul societăţii în urmă cu o lună şi jumătate. (Alin Ion)

Citiţi şi: Captura record de la Agigea. Taxă de traficant: 20.000 de euro

Ne puteți urmări și pe Google News