Evenimentul Zilei > Social > Trei Apostoli: Un Martir, un Proroc și un Ales – Calendar creștin ortodox: 8 aprilie
Trei Apostoli: Un Martir, un Proroc și un Ales – Calendar creștin ortodox: 8 aprilie

Trei Apostoli: Un Martir, un Proroc și un Ales – Calendar creștin ortodox: 8 aprilie

Sfinții Apostoli Irodion, Agav și Ruf făceau parte din grupul celor 70 de apostoli pe care Iisus i-a trimis înaintea Lui, să Îi pregătească calea.

Tustrei sunt pomeniți de Sfântul Apostol Pavel.

Sfântul Irodion era o rudă  Apostolului Neamurilor, după cum reiese din Epistola către Romani: „Îmbrățișați pe Irodion cel de un neam cu mine (Rom. 16, 11).

Acesta a fost episcop al Neoparției și a avut mult de pătimit de pe urma evreilor, care l-au supus la numeroase torturi.

Sfântul Irodion l-a însoțit pe Sfântul Apostol Petru la Roma, unde a fost decapitat cu mulți alți creștini în aceeași zi în care Petru a fost răstignit.

Sfântul Apostol Agav avea darul prorociei, iar două dintre prorocirile sale sunt menționate în Faptele Apostolilor. Mai întâi, a prorocit o foamete mare în lumea întreagă, aceasta împlinindu-se în timpul împăratului Claudius (FA 11, 28).

A doua prorocire a făcut-o atunci când l-a întâlnit pe Sfântul Pavel în Cezareea. Atunci, Agav a luat brâul acestuia, și l-a legat în jurul mâinilor și picioarelor, și a spus: „Acestea zice Duhul Sfânt: Pe bărbatul al căruia este acest brâu, așa îl vor lega iudeii în Ierusalim și-l vor da în mâinile neamurilor” (FA 21, 11).

Sfântul Ruf a fost episcop al cetății Teba din Grecia și este pomenit de Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Romani: „Îmbrățișați pe Ruf, cel ales întru Domnul” (Rom. 16, 13).