Aşteaptă 130.000 de euro de la stat

Aşteaptă 130.000 de euro de la stat

Alexandra Maria Popescu a câştigat la CEDO procesul intentat Statului Român şi trebuie să primească despăgubiri în valoare de 130.000 de euro deoarece instanţele din România i-au încălcat grav dreptul la proprietate.

Decizia a fost pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului pe 12 ianuarie 2010 şi trebuie executată benevol de către România până pe 12 iulie 2010. „Până acum, am primit doar o singură scrisoare din partea Guvernului României în care mi s-a solicitat să indic un cont în lei, dar plata nu a fost efectuată”, ne-a declarat Alexandra Maria Popescu, în prezent pensionară, după ce a fost profesoară de limba engleză la Liceul George Coşbuc, din Cluj-Napoca. Pe lângă cei 130.000 de euro, Alexandra Maria Popescu mai trebuie să primească de la stat despăgubiri morale şi cheltuieli de judecată în valoare de 3.500 de euro.

Proces pentru o moştenire de familie

Alexandra Maria Popescu a moştenit un imobil în localitatea Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, care a fost preluat abuziv de către Statul Român. Fosta profesoară explică faptul că după ce unchiul şi tatăl ei au fost arestaţi de regimul comunist, iar mama ei nu a mai putut achita impozitele aferente casei şi terenului, întreaga avere a fost preluată de către stat. „După preluare, casa a fost transformată în ateliere de croitorie. Pentru a putea reface situaţia existentă anterior preluării, am demarat mai multe procese. Primul dintre ele, în anul 1998, l-am pierdut la Tribunalul Maramureş şi l-am câştigat la Curtea de Apel Cluj. Recursul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat peste cap tot, judecătorii opinând pentru rejudecarea procesului. La reluare, la Judecătoria Baia Mare, Tribunalul Maramureş şi Curtea de Apel Cluj, am pierdut peste tot”, povesteşte Alexandra Maria Popescu. În cursul lunii aprilie 2004, familia Popescu a demarat acţiunea la CEDO pentru a obliga România să îi restituie casa sau să îi acorde despăgubiri. „Pentru un proces la CEDO îţi trebuie o insistenţă ieşită din comun. La început, am trecut prin faza de verificare a documentelor şi de fiecare dată ni se mai cerea câte ceva. Am trimis sute de pagini de xerocopii după probele de la dosar”, adaugă femeia.  

Sentinţă de condamnare a României

În martie 2008, cazul a ajuns în sfârşit pe masa judecătorilor care, în prima fază, au decis că cele două părţi, Alexandra Maria Popescu şi Statul Român, trebuie să se împace pe cale amiabilă. „Pe mine însă nu m-a căutat nimeni şi aşa procesul a mers mai departe. S-a cerut o expertiză care a arătat că preţul proprietăţii noastre era de 164.000 de euro, la care România a făcut contestaţie şi a arătat ca valoarea imobilului era de 100.000 de euro. Până la urmă totul a fost la mijloc, sentinţa fiind de obligare a Statului Român să restituie imobilul sau să achite daune materiale de 130.000 de euro”, afirmă profesoara Popescu.

ITALIA

Judecătorii, urmăriţi penal pentru sentinţe greşite

Profesorul de drept Gheorghiţă Mateuţ spune că în astfel de cazuri statul se poate întoarce în regres împotriva magistraţilor care au emis sentinţele prin care CEDO a considerat că s-a încălcat grav dreptul la proprietate. „În dreptul românesc există o reglementare, dar nu se aplică. Există posibilitatea acţiunii în regres, dar acest lucru dar e mai complicat pentru că trebuie dovedită magistratului reaua credinţă. Poate ar trebui eliminată această sintagmă deoarece răspunderea civilă delictuală intervine nu numai în cazul relei credinţe, ci şi în cazul unei grave neglijenţe. În alte ţări, Italia de exemplu, judecătorii sunt urmăriţi penal pentru sentinţele greşite date fie în materie civilă, fie în materie penală”, ne-a declarat profesorul Mateuţ.

Ne puteți urmări și pe Google News