Evenimentul ZileiActualitateTrebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Un coronavirus nou-nouț, descoperit la liliecii din Marea Britanie

Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Un coronavirus nou-nouț, descoperit la liliecii din Marea Britanie

Trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Un coronavirus nou-nouț, descoperit la liliecii din Marea Britanie
Există șanse mari să vedem noi alerte cu privire la un coronavirus nou-nouț, legat de virusul care provoacă COVID-19. Acesta a fost descoperit la liliecii mici britanici cu potcoavă.

Virusul, numit RhGB01 de către cercetătorii care l-au descoperit, aparține unei familii cunoscute sub numele de sarbecovirusuri, care include și SARS-CoV-2, virusul din spatele actualei pandemii de COVID-19, și SARS-CoV, care a provocat focarul SARS din 2003.  Are dubla distincție de a fi atât primul coronavirus legat de SARS găsit în Marea Britanie, cât și primul găsit la un liliac mic cu potcoavă.

„Liliecii potcoavă se găsesc în Europa, Africa, Asia și Australia, iar liliecii pe care i-am testat se află la extrema vestică a gamei lor”, a explicat  profesorul Diana Bell, expert în boli zoonotice emergente de la Școala de Științe Biologice a Universității din East Anglia. În timp ce cele mai apropiate rude ale SARS-CoV-2, virusul din spatele pandemiei de COVID-19, au fost găsite până acum în liliecii cu potcoavă în locuri precum Laos și China, această descoperire „sugerează prezența lor mai răspândită”, a spus Bell.

Virusul descoperit nu prezintă deocamdată o amenințare pentru oameni

Virusul nou descoperit „nu este o amenințare pentru oameni”, potrivit profesorului Andrew Cunningham de la Societatea Zoologică din Londra. Spre deosebire de SARS-CoV-2, a cărui capacitate de a infecta oamenii este atât de mare încât a generat câteva teorii ale conspirației în ultimii doi ani, RhGB01 „nu este compatibil cu capacitatea de a infecta celulele umane”, a spus el.

Acesta poate fi unul dintre motivele pentru care a durat atât de mult pentru a descoperi noul virus. „Aproape sigur” a fost la lilieci de „foarte mult timp, probabil multe mii de ani”, a explicat Bell, dar „nu știam despre acesta înainte, deoarece aceasta este prima dată când astfel de teste au fost efectuate la liliecii din Marea Britanie.” „Știm deja că există diferite coronavirusuri și la multe alte specii de mamifere”, au mai precizat cercetătorii.

Dar există un scenariu în care noul virus s-ar putea transforma într-o mare problemă: dacă se mută

Cercetătorii au avertizat că acest lucru s-ar putea întâmpla dacă un om pozitiv pentru COVID-19 transmite virusul unui liliac infectat cu RhGB01 – un astfel de liliac ar fi „un ocol pentru mutația virusului”, a spus Cunningham.

„Dacă un liliac cu infecția RhGB01 pe care am descoperit-o ar fi infectat cu SARS-CoV-2, există riscul ca acești viruși să se hibridizeze și să apară un nou virus (care ar putea)… infecta oamenii”, a explicat el. „Prevenirea transmiterii SARS-CoV-2 de la oameni la lilieci și, prin urmare, reducerea oportunităților de mutație a virusului, este esențială în cadrul actualei campanii globale de vaccinare în masă împotriva acestui virus”.

Diana Bell: „Oricine intră în contact cu liliecii sau cu excrementele acestora, fără să poarte echipament adecvat, poate fi în pericol”.

Descoperirea, spun cercetătorii, oferă o perspectivă importantă asupra măsurilor de precauție necesare atunci când interacționați cu animalele sălbatice – chiar dacă este pentru a le ajuta sau pentru a le salva.

„Un reabilitator de lilieci care are grijă de un animal salvat și care îl infectează cu SARS-CoV2 … ar oferi o oportunitate de recombinare genetică dacă este deja purtător de alt sarbecovirus”, a explicat Bell. „Trebuie să aplicăm reglementări stricte la nivel global pentru oricine care manipulează lilieci și alte animale sălbatice”, relatează iflscience.com.


Accesează: