Trebuie să dea banii de pensii înapoi! Procurorii au decis: Le oprim în fiecare lună o treime din pensie

Trebuie să dea banii de pensii înapoi! Procurorii au decis: Le oprim în fiecare lună o treime din pensie Sursă: Elena Crk | Dreamstime.com

Maria Băleanu, fost asistent social, din Moreni, judeţul Dâmboviţa, a fost condamnată la închisoare cu executare şi daune de 50 de milioane de lei pentru fapte de corupţie în legătură cu eliberarea unor certificate de handicap.

Femeia a primit, potrivit DNA, bani şi bunuri de la peste 100 de persoane pentru a le ajuta să obţină certificate de încadrare în grad de handicap.

În baza documentelor falsificate, Casa de Pensii Dâmboviţa a făcut plăţi de peste 50 de milioane de lei (circa 1,1 milioane de euro), bani pe care condamnata trebuie să îi returneze acum.

Dosarul a fost instrumentat de DNA Ploieşti, iar pedeapsa a fost dată de Curtea de Apel Ploieşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Trimiterea în judecată

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus, în august 2015, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei BĂLEANU MARIA, la data săvârșirii faptei asistent social principal în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Moreni, județul Dâmbovița, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: luare de mită, în formă continuată (106 acte materiale) și abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată și continuată (3030 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii arată:

„În perioada 1993-2007, inculpata Băleanu Maria, în calitate de asistent social principal în cadrul Cabinetului de expertiză medicală și recuperare a capacității de muncă Moreni, în mod repetat, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu privind încadrarea unei persoane în grad de invaliditate, rezultate din fișa postului, a contribuit la stabilirea unor grade de invaliditate și la eliberarea deciziilor asupra capacității de muncă pentru un număr total de 3030 persoane.

Aceste documente au fost eliberate în alte condiții decât cele prevăzute de lege, respectiv :

- prin falsificarea deciziilor asupra capacității de muncă, fie prin plăsmuire, fie prin efectuarea de mențiuni nereale în conținutul acestora,

- prin emiterea unor decizii asupra capacității de muncă în absența titularului, în vederea examinării de către medicul expert al asigurărilor sociale ori în lipsa documentelor medicale care să susțină diagnosticul stabilit,

- prin necomunicarea Casei Județene de Pensii Dâmbovița a listei persoanelor care nu s-au prezentat la termenul de revizuire anual.

Prin aceste mecanisme, inculpata Băleanu Maria a prejudiciat Casa Județeană de Pensii Dâmbovița cu suma de 50.532.591 lei, reprezentând plata, pe nedrept, către beneficiari, a unor prestații sociale cu titlu de pensie de invaliditate.

În aceeași perioadă și în același scop, inculpata Băleanu Maria, în mod repetat, a pretins și primit, de la un număr de 106 persoane, sume de bani și bunuri în cuantum total de 41.762 lei”.

Citații pe numele morților

Scandalul pensiilor fictive a izbucnit în 2006, când, în urma unui control de audit al Casei Naţionale de Pensii, s-a stabilit că în cele 3.200 de dosare de pensionare pe caz de boală s-au încălcat procedurile de încadrare într-un grad de handicap, dar şi cele de revizuire medicală.

Aceste persoane au beneficiat, o perioadă îndelungată, de pensii de boală, cu ajutorul fostei asistente din Moreni.

Mulţi beneficiari au murit între timp, dar citaţiile curg pe numele lor, spre disperarea rudelor care nu înţeleg ce se întâmplă.

Însă nici cei care sunt în viață nu scapă fără să returneze banii.

„Mulţi dintre ei au ajuns acum la limita de vârstă legală şi s-au pensionat cu acte în regulă. Le oprim în fiecare lună o treime din pensie până achită tot.

Urmează să ne constituim şi parte civilă în procesul penal”, afirma pentru Adevărul, în urmă cu 11 ani,  directorul Casei de Pensii Dâmboviţa, Lucian Pistriţu. Lucru ce s-a şi întâmplat între timp, iar recuperarea prejudiciului încă este în derulare.