Tratatul Uniunii Europene, sub ameninţarea referendumului

Tratatul Uniunii Europene, sub ameninţarea referendumului

Premierul britanic, Gordon Brown, se confruntă cu o revoltă a mai multor parlamentari laburişti, care sprijină varianta organizării unui referendum pentru ratificarea Tratatului de la Lisabona.

În condiţiile în care Camera Comunelor avea programată ieri cea de-a doua lectură a proiectului de ratificare a importantului document, analiştii britanici au apreciat că majoritatea conservatorilor vor vota, cel mai probabil, alături de laburiştii rebeli, în timp ce liberal democraţii s-ar putea abţine.

Liderul rebelilor laburişti, Ian Davidson, a admis că există puţine şanse ca legea să fie respinsă, dar a avertizat că este totuşi posibil ca opoziţia să se consolideze odată cu dezbaterea ei în parlament. La Westminster, „a doua lectură“ este etapa în care procesul legislativ presupune un vot de principiu înaintea trimiterea legii către comisie. Déja vu parlamentar Situaţia survine la două zile după ce comisia pentru afaceri externe din cadrul Camerei Comunelor a concluzionat că nu a sesizat „nicio diferenţă esenţială“ între actualul tratat şi elementele de politică externă din prima Constituţie europeană.

Constituţia europeană a fost respinsă de electoratul francez şi olandez în 2005, determinând rescrierea documentului aflat la originea Tratatului de la Lisabona, care păstrează foarte multe elemente ale textului iniţial. Fostul guvern laburist, condus de Tony Blair, promisese că va organiza un referendum pentru ratificarea acestuia, dar premierul în exerciţiu, Gordon Brown, a declarat că nu este nevoie de un scrutin naţional întrucât condiţiile impuse de Marea Britanie au fost respectate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Davidson a declarat că frustrarea este tot mai puternică în rândul laburiştilor aflaţi la guvernare, din momentul în care a devenit evident că fostul premier Tony Blair, care a şi negociat tratatul, vrea să fie numit preşedinte al UE, funcţie creată în urma acestui tratat.