Tratamente pentru infertilitate în 2023 – Ce boli afectează fertilitatea?

Tratamente pentru infertilitate în 2023 – Ce boli afectează fertilitatea? Sursa foto: Arhiva EVZ

Dorința nesățioasă a unei femei de a avea un copil produce mult stres, care este asociat și cu o creștere a problemelor de infertilitate. Multe cupluri sunt disperate să aibă un copil și în mare parte, nu știu că au anumite probleme de sănătate care le afectează fertilitatea, fiind lipsiți de un fundal medical.

Abia când decid să facă un control medical mai amănunțit la o clinică de fertilitate și ginecologie, descoperă care sunt adevăratele cauze ale infertilității lor. Astfel de clinici au diverse servicii, realizează: consult de infertilitate, consult obstetrică-ginecologie, ecografie transvaginală, mamară și tiroidiană, consult endocrinologic, spermogramă, spermocultură, test halosperm, consult urologic și altele.  

În ciuda unor probleme de sănătate pe care le află, ei tind totuși să fie optimiști și să urmeze sfaturile și tratamentele medicilor de la clinicile de fertilitate. 

Ovarele polichistice și alte boli

Ne puteți urmări și pe Google News

În ziua de azi, aceasta este o mare problemă care afectează fertilitatea. Datele statistice arată că foarte multe femei aflate la vârsta fertilă suferă de ovare polichistice (SOPC). Asta este o tulburare hormonală la femei, prin care ovarele au chisturi și nu au hormonii necesari pentru a elibera ovule. Ovarele dezvoltă numeroase microchisturi, acumulări de lichid cu diametrul sub 1 cm. Cauza nu se cunoaște, însă tratamentul este necesar pentru a preveni complicațiile. 

Sindromul ovarelor polichistice poate duce la depresie, creșterea în greutatea sau pierderea în greutate, la dezvoltarea acneei și altele. Multe femei nu au reușit să rămână însărcinate ani de zile din cauza acestor ovare polichistice și nici măcar nu au știut că le au, până în momentul în care au mers la medic și au fost diagnosticate. 

Alte probleme de sănătate care pot afecta sarcina sunt:

Gonoreea 

Această bacterie Neisseria gonorrhea afectează tractul reproducător și fertilitatea. Infecția se transmite prin sex la ambii parteneri și proate fi gravă. La femei se poate produce o boală inflamatorie pelvină și infertilitate. Simptomele pot fi: scurgeri vaginale, durere în partea inferioară a abdomenului, menstruație anormală, inflamație pelvină, mâncărime rectală, senzație de durere și de arsură la urinare. 

Infecția cu această bacterie poate să apară și la bărbați și produce scurgere galbenă cu puroi și mucus din penis, durere și usturime la urinare. Gonoreea poate afecta tractul genital, ejacularea spermatozoizilor și poate duce la sterilitate. Această infecție este periculoasă, ea poate cauza și inflamarea articulațiilor, dureri de articulații, artrită.  

Sindromul antifosfolipidic 

Medicii spun despre această tulburare autoimună care apare în sistemul imunitar al unei persoane, ce produce anticorpi anormali care atacă din greșeală grăsimile, fosfolipidele în sânge. Asta face ca sângele să devină mai lipicios și să se coaguleze în artere și vene, deci crește riscul de formare a cheagurilor de sânge. În cazul acestei boli se fac injecții cu heparină care pot preveni un avort spontan. 

Infecția bacteriană cu Clamydia 

Aceasta afectează fertilitatea și se răspândește foarte rapid în colul uterin cauzând cervicită, sau prin uter, unde provoacă endometrită. Dacă infecția ajunge la ovare, atunci apare inflamația ooforită și chiar pierderea prematură a funcției ovarelor. Infecția poate deteriora trompele uterine și poate produce infertilitate. Simptomele infecției sunt secreție vaginală, dureri abdominale, dificultăți urinare, mâncărime în jurul zonei inflamate. 

Infecția poate să apară și la bărbați, la care produce inflamarea prostatei și afecțiunea prostatită. Dacă afectează epididimul, sau conductele din spatele testiculelor, atunci lucrurile se complică, afectează și spermatozoizii. Dacă nu este tratată, Clamydia duce la infertilitate. 

În caz de boli grave, precum hepatita B, herpes, sifilis, HIV, riscul de infertilitate este mare. În astfel de situații nu este indicată sarcina, pentru că pot apărea malformații congenitale la bebeluș. 

În general, la clinici se recomandă tratamente cu antibiotice pentru infecții genito-urinare, sau alte tratamente care pot îmbunătăți starea de sănătate. Suplimentele cu zinc cresc imunitatea și acoperă deficitul de acest mineral care apare din cauza infecțiilor bacteriene. Există și alte tratamente ce susțin sistemul imunitar și care ajută organismul să lupte împotriva agenților patogeni și să-i elimine din corp. 

În prezent, la clinici se fac consultații, analize, proceduri prin care multe cupluri îți pot rezolva problemele de sănătate și fertilitate.

Dacă nu ai reușit să obții o sarcină pe cale naturală, atunci programează-te la o clinică cu cea mai mare rată de succes FIV care te poate ajuta să-ți îndeplinești visul de a deveni părinte.