Evenimentul Zilei > Actualitate > Tratamente inovative pentru pacienţii cu boli infecţioase
Tratamente inovative pentru pacienţii cu boli infecţioase

Tratamente inovative pentru pacienţii cu boli infecţioase

Mai multe tratamente inovative vor fi introduse pentru pacienţii cu boli infecţioase, printre care şi hepatita C, HIV/SIDA, în urma aplicării unui ordin de ministru care se află în dezbatere publică până pe 2 aprilie.

„O modificare a prezentului act normativ este introducerea pentru bolile infecţioase, asta înseamnă terapii noi. Toată lumea îşi doreşte ca şi bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV/SIDA, bolile infecţioase, hepatita, să fie tratate cu tratamente inovative. Asta încercăm să facem prin criteriile pe care noi le-am modificat. (…) În funcţie de individualitatea organismului, toţi suntem diferiţi unul de celălalt, în funcţie de asta vom face analiza şi vom constata care este, cum vom aplica o terapie pe nişte costuri în aşa fel încât să fie în beneficiul pacientului", a declarat luni cu prilejul unei dezbateri directorul în cadrul Ministerului Sănătăţii Mihaela Udrea, informează www.agerpres.ro.  Potrivit acesteia, „din punct de vedere teoretic“ din 2 aprilie ordinul poate fi aplicabil şi se vor putea încheia contractele cost-volum, acest lucru însemnând că se va putea trece la terapii noi pentru pacienţi.
Directorul MS a spus că o altă modificare pe care o va aduce ordinul de ministru „în favoarea pacientului“ va fi şi modalitatea de calcul a costurilor, costul pe terapie, care va însemna o economie, astfel încât să poată fi trataţi mai mulţi pacienţi.
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri că în cazul în care negocierile dintre CNAS şi producătorii de medicamente vor decurge bine, pacienţii diagnosticaţi cu hepatita C vor putea beneficia de tratament fără interferon în jurul datei de 1 mai.