Tratament revoluționar pentru tumorile cerebrale. Ce este terapia CAR-T

Tratament revoluționar pentru tumorile cerebrale. Ce este terapia CAR-T Sursa foto: Dreamstime

Tumorile cerebrale pot fi benigne (necanceroase) sau maligne (canceroase). Glioblastomul este una dintre cele mai agresive, deoarece aceasta nu se dezvoltă din neuroni, ci din celulele gliale (celulele de suport ale sistemului nervos central). Nu se cunoaște o cauză exactă a apariției lor, însă ele au o creștere rapidă. Tratamentul este multimodal, incluzând mai multe metode terapeutice, printre care chimioterapia și radioterapia. Recent, studii clinice au arătat că această tumoare poate fi stopată cu ajutorul terapiei CAR-T.

Tumorile cerebrale, micșorate cu ajutorul terapiei CAR-T

Cercetătorii au efectuat două studii clinice cu privire la tratamentul pe bază de celule imune T. Acestea reprezintă limfocitele cu un rol central și se diferențiază de altele prin prezența unui receptor pentru celule. Nouă pacienți oncologici au urmat terapia CAR-T, tratament care s-a dovedit promițător în ceea ce privește reducerea tumorilor pe termen scurt. Efectele sale pe termen lung sunt încă necunoscute.

În cadrul celor două studii pentru tumorile cerebrale agresive au fost testate siguranța și eficiența unei terapii personalizate numită terapie cu celule T cu receptor antigenic chimeric (CAR). Primul pas în această terapie este extragerea și manipularea genetică a celulelor imunitare ale pacienților. Odată ce sunt reintroduse în organism, ele recunosc și atacă tumorile.

Unul dintre studii a inclus trei pacienți cu glioblastom recurent, cancerul revenind după radioterapie și chimioterapie. Celulele T de la acești pacienți au fost modificate genetic pentru a viza două versiuni ale unui receptor numit receptor al factorului de creștere epidermică (EGFR) de pe suprafața celulelor tumorale. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în „New England Journal of Medicine” (NEJM).

Ne puteți urmări și pe Google News

La cel de-al doilea studiu au participat șase pacienți cu glioblastom recurent. În cazul acestora, cercetătorii au folosit celule CAR T pentru a ținti EGFR și un receptor suplimentar legat de tumorile cerebrale, numit receptor alfa 2 al interleukinei-13. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în revista „Nature Medicine”.

Terapia CAR-T pentru tumorile cerebrale

Sursa foto: Thom Lach / Science Photo Library via Getty Images

Terapia CAR-T a dat rezultate

În cadrul celor două studii, a fost pentru prima oară când oamenii de știință au folosit celulele imunitare pentru a trimite o boală autoimună în remisiune. Rezultatele ambelor studii clinice au arătat că terapia CAR-T este sigură. În urma acesteia s-a constatat o reducere a tumorilor în cazul tuturor celor nouă pacienți.

Tumorile cerebrale ale pacienților participanți la primul studiu au fost reduse în decurs de una până la cinci zile. În cazul unui pacient, tumora a regresat aproape complet la cinci zile după un singur tratament. Potrivit rezultatelor publicate în NEJM, tumora unei alte persoane a scăzut în dimensiune cu 60,7% după 69 de zile. În studiul Nature Medicine, pacienții au văzut reduceri în decurs de una sau două zile.

Terapia CAR-T pare să fie un tratament revoluționar, care dă rezultate în timp scurt. Din păcate, efectele nu au durat în timp. Tumorile au revenit pentru doi pacienți din studiul NEJM, fie la 72 de zile, fie la o lună după perfuzia inițială. Celălalt pacient nu a prezentat semne de reapariție a tumorii la mai mult de 150 de zile după tratament. În cazul pacienților studiului Nature Medicine, reducerile s-au menținut timp de mai multe luni, de exemplu până la șapte luni la un pacient.

Terapie cu celule T

Sursa foto: Moffitt Cancer Center / Youtube

Glioblastomul se numără printre tumorile cerebrale greu de tratat

Glioblastoamele sunt dificil de tratat, bazându-se de obicei pe intervenții chirurgicale pentru a le îndepărta. Pacineții trec și prin chimioterapie și radioterapie. În fiecare an, peste 10.000 de persoane din SUA sunt diagnosticate cu glioblastom. Doar 6,9% dintre aceștia supraviețuiesc mai mult de cinci ani după diagnosticare. Cei mai mulți mai trăiesc doar opt luni.

Terapia CAR-T, deși nu au fost făcute prea multe teste, i-a făcut pe cercetători să fie optimiști cu privire la tumorile cerebrale agresive. Acest tratament a fost aprobat în SUA pentru tratarea cancerelor de sânge, cum ar fi limfoamele, unele forme de leucemie și mielomul multiplu. În tot acest timp, oamenii de știință se străduiesc să dezvolte această terapie și pentru tumorile solide, cum ar fi glioblastomul.

În cadrul studiului publicat de NEJM au fost fabricate și celule T care pot produce anticorpi împotriva acestor receptori. Acestea le oferă un al doilea mod de atac. Sunt necesare mai multe date pentru a evalua efectele pe termen lung ale acestor noi tratamente. Pentru a determina relevanța lor trebuie efectuate studii pe grupuri mai mari și mai diverse de pacienți.

„Aceste rezultate sunt incitante, dar sunt, de asemenea, doar începutul. Ele ne spun că suntem pe drumul cel bun în urmărirea unei terapii care are potențialul de a schimba perspectivele acestei boli greu de rezolvat”, a declarat într-o declarație Dr. Marcela Maus. El este co-autor principal al studiului NEJM și director al Programului de imunologie celulară la Mass General Cancer Center din Massachusetts, potrivit livescience.com.