Medicii au apelat, în cazul ÎPS Pimen, la un tratament revoluționar, folosit suplimentar, față cel cu plasma de la persoane convalescente. CytoSorb, procedeul folosit în cazul înaltului prelat sucevean, este un produs de filtrare a sângelui realizat în Germania și care este folosit în tratarea cazurilor severe de COVID-19, potrivit Libertatea.ro.

Potrivit sursei citate, terapia se bazează pe o purificare extracorporală a sângelui care reduce nivelul excesiv de mediatori inflamatori. Procedeul a fost utilizat cu succes în cazul altor boli, precum gripa sezonieră, endocardita la pacienţi operaţi pe inimă, exacerbări ale bolii renale cronice etc.

Cu ajutorul acestei terapii se evită pericolul reprezentat de „furtuna de cytokine”. Acestea nu sunt eliminate de tot, ci sunt reduse la un nivel care nu mai este toxic.

Cytokinele sunt substanțe produse de celulele sistemului imunitar pentru a regla acțiunea imunitară, în principal pentru a favoriza reacția inflamatorie, care este un răspuns natural de apărare a unui organism agresat. În cazul „furtunii de cytokine”, se observă o creștere explozivă a acestor substanțe inflamatorii ce vizează diferite organe, generând adesea disfuncționalitate și moartea

România a adoptat rapid tratamentul CytoSorb care, în formula sa completă utilizează trei kituri, care costă aproximativ 2.000 de euro fiecare, dar până în prezent a fost folosit doar pentru tratamentul a 20 de pacienți.