Tratament inuman la Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei. Măsuri de urgenţă ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

Tratament inuman la Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei. Măsuri de urgenţă ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea a anunţat, marţi, că are deja programat un control la Spitalul Municipal Sighetu Marmaţiei din judeţul Maramureş.

Centrul de Resurse Juridice a solicitat ministrului efectuarea unui control la acest spital, semnalând că „opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale ar fi închise în cinci cuşti, iar unele au fost găsite legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe”.

„Aveam programată vizita pentru luni. Aşa cum am efectuat vizita la Poiana Mare (n.r. - Spitalul de Psihiatrie Cronici Poiana Mare), urmează cea de la Sighet, Socola, dar şi altele'', a spus ministrul.

Centrul de Resurse Juridice şi Asociaţia Tonal au solicitat marţi deplasarea şi intervenţia de urgenţă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, la Spitalul Municipal din Sighetu Marmaţiei, aducând în atenţie o serie de nereguli constatate la Centrul de Recuperare pentru Persoane cu Handicap (fosta secţie de dermatologie din curtea Spitalului Municipal) şi la Secţia de psihiatrie I Bărbaţi din cadrul Spitalului Municipal Sighetu Marmaţiei. Cele două organizaţii au atras atenţia că la CRRPH Sighetu Marmaţiei (centrul din curtea Spitalului Municipal) opt persoane cu dizabilităţi psihosociale şi intelectuale ar fi închise în cinci cuşti, iar unele au fost găsite legate cu cămăşi şi fâşii din cârpe.

Canalizarea se deversa în spatele clădirii, pe sol, generând un miros pestilenţial de fecale în curtea în care beneficiarii ar trebui să îşi petreacă timpul. Nu există personal specializat şi singurii care ar fi putut desfăşura activităţi cu cei 30 de beneficiari ai centrului erau o asistentă medicală şi trei infirmieri. Singurele informaţii disponibile la faţa locului erau exclusiv de ordin medical; nu au fost prezentate planurile de intervenţie psiho-socială” - sunt alte abateri sesizate de CRJ.

La Secţia de Psihiatrie I „Bărbaţi” Sighetu Marmaţiei, CRJ semnalează: „condiţii insalubre”, aglomerare, lipsă de personal specializat, „subfinanţare importantă”; situaţii cu risc ridicat de vătămare, autovătămare şi agresivitate; „dificultăţi procedurale majore” în internarea pacienţilor, în relaţia cu serviciul de ambulanţă; terapie exclusiv medicamentoasă (fără programe psihoterapeutice); „dificultăţi în gestionarea internărilor” nevoluntare; discriminare pe criterii diagnostice prin aglomerarea secţiilor de psihiatrie de la Sighetu Marmaţiei, cu cea mai grea cazuistică din Maramureş, potrivit dcnews.ro

Ne puteți urmări și pe Google News