Evenimentul Zilei > Actualitate > Transportul elevilor, peste 500.000. N. Dan: „O măsură populistă a ex-primarului Firea”
Transportul elevilor, peste 500.000. N. Dan: „O măsură populistă a ex-primarului Firea”

Transportul elevilor, peste 500.000. N. Dan: „O măsură populistă a ex-primarului Firea”

Transportul public pentru elevi a fost sistat în zona București-Ilfov din cauza costurilor prea mari raportat la numărul mic de beneficiari.

Transportul public pentru elevi a fost sistat în zona București-Ilfov din cauza costurilor mari raportat la numărul mic de beneficiari. Decizia vine în contextul în care elevii se vor întoarce la școală din 8 februarie.

Transportul public pentru elevii din zona București – Ilfov a fost sistat deoarece deservea doar șase școli din 600. Primarul general, Nicușor Dan, a explicat de ce a oprit proiectul pilot inițiat de Gabriela Firea. El a precizat că proiectul genera costuri foarte mari, 564.000 lei + TVA/lună, în raport cu numărul beneficiarilor.

Precizările lui Nicușor Dan au venit după ce Gabriela Firea l-a acuzat că a stopat transportul elevilor la școlile din județul Ilfov.

„Autobuzele școlare, a căror circulație a fost oprită în cursul anului 2020, au reprezentat o măsură populistă a ex-primarului Firea. Autobuzele școlare erau destinate pentru 6 școli din cele 600 ale Bucureștiului și nicidecum pentru toate unitățile de învățământ. Era vorba de un program-pilot, prin care au fost create 16 linii de transport pentru 6 școli. Astfel de linii, care au un număr mic de utilizatori înscriși, generează costuri foarte mari raportat la numărul de utilizatori. Din analiza primită la primărie, costul lunar al funcționării acestor autobuze școlare a fost de 564. 500 lei + TVA. În prezent, toți elevii circulă gratuit pe toate mijloacele de transport în comun, pe toate traseele din București”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Explicațiile lui Nicușor Dan

Reacția lui Nicușor Dan a venit după ce fostul primar, Gabriela Firea, a publicat un document semnat de directorul general al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public București-Ilfov. Conform acestuia, transportul elevilor la cele șase școli din Ilfov a fost sistat.

Directorul ADI Transport Public cerea directorilor directorilor de școil să informeze părinții, în contextul redeschiderii școlilor în 8 februarie.

„Având în vedere derularea proiectului pilot ce a presupus introducerea unor linii de transport urbane menite să decongestioneze traficul în zonele adiacente unităților de învățământ, vă informăm că serviciul de transport se va suspenda pe aceste linii (…) vă rugăm să transmiteți părinților elevilor înscriși în cadrul unităților de învățământ informația privind sistarea proiectului pilot” se arată în document.

Transportul public pentru elevi a fost sistat

Gabriela Firea l-a acuzat pe Nicușor Dan că nu a avut curajul să-și asume responsabilitatea stopării transportului public pentru elevi. Aceasta în condițiile în care decizia îi aparține

„În plus, ca un laș, nu-și asumă decizia cruntă luată de el personal. (…) Adică, îi jignește încă o dată pe cetățeni!”, a spus Gabriela Firea.

Ea a arătat că Nicușor Dan conduce Asociația de Dezvoltare și are votul hotărâtor cu privire la stabilirea liniilor de transport. Aceasta deoarece cursele sunt efectuate de autobuzele STB. Chiar și așa, susține fostul primar, stoparea transportului pentru elevi trebuia hotărâtă în Comitetul Director și AGA. Aceste structuri sunt formate din președintele CJ Ilfov și cei 40 de primari din județ.

„Este de notorietate și prevăzut în Actul Constitutiv și în Statut că primarul general are un vot «de aur» în Consiliul Director. Vot «de aur» pe care eu l-am folosit pentru a ajuta elevii, iar Nicușor Dan îl folosește împotriva copiilor, părinților și a familiilor din care provin. Plus o nouă sursă de aglomerare a traficului rutier în zona școlilor (…)”, a transmis Gabriela Firea.

Citește și: 

Gabriela Firea îl pune la zid pe Nicușor Dan: „A ordonat oprirea transportului școlar”