Asociaţiile transportatorilor din România au reclamat Ungaria la Comisia Europeană din cauza măsurilor, considerate discriminatorii, la care sunt supuşi.
„Cele două asociaţii de transport reprezentative în România, Federaţia Operatorilor Români de Transport şi Asociaţia Patronală Europa (APTE) 2002 şi-au unit forţele în acţiunea la nivel internaţional, sprijinite de asociaţiile AEBTRI Bulgaria şi CESMAD Slovacia în încercarea disperată de a atrage atenţia Europei asupra tratamentului inuman la care suntem supuşi, noi transportatorii de mărfuri, începând cu anul 2007, la tranzitarea Ungariei”, a anunţat astăzi Mayer Siegfried, secretar APTE 2002.
Memoriul a fost trimis comisarului european pentru Transporturi, Antonio Tajani, dar şi secretaruuil de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Eusebiu Pistru, şi reprezentantului permanent al României pe lângă Uniunea Europeană, Mihnea Ioan Motoc.
8.700 de amenzi
Transportatorii spun că au ajuns la această măsură extremă după ce guvernul român nu a reuşit să găsească soluţii pentru rezolvarea diferendelor. Românii se plâng de amenzile prea mari, de faptul că aproape întotdeauna primesc maximul prevăzut de legea maghiară şi de excesul de zel al autorităţilor maghiare, nemaiîntâlnit în toată Europa.
„Primul loc în anii 2007-2008 este reprezentat de România, cu un cuantum de circa 40% din valoarea amenzilor totale aplicate de statul ungar şi 8.700 amenzi aplicate transportatorilor din România, departajată de locul doi de aproximativ 4.900 amenzi aplicate transportatorilor din Ungaria”, se arată în memoriul transportatorilor români.