Evenimentul Zilei > International > Transnistria nu renunță în ruptul capului la trupele rusești: „Nu există alternativă”
Transnistria nu renunță în ruptul capului la trupele rusești: „Nu există alternativă”

Transnistria nu renunță în ruptul capului la trupele rusești: „Nu există alternativă”

Liderul Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, a vorbit la Moscova în favoarea menținerii misiunii rusești de menținere a păcii.

 

Chiar dacă așa-zica Republică Moldovenească Nistreană nu este recunoscută pe plan internațional, liderii acestei entități constituite pe teritoriul Republicii Moldova au ușile larg deschise la Moscova.

Transnistria nici nu vrea să audă de retragerea trupelor rusești

Așa se face că Vadim Krasnoselsky s-a întâlnit la Moscova cu vicepreședintele Consiliului Federației Ruse (camera superioară) Konstantin Kosachev. În cadrul întâlnirii, Krasnoselsky a declarat că nu există altenativă la prezența trupelor rusești.

„S-a subliniat rolul pozitiv al operațiunii de menținere a păcii de pe Nistru, precum și lipsa unei alternative la formatul existent al misiunii până când Republica Moldova transnistreană și Republica Moldova își vor stabili definitiv relațiile”, a anunțat serviciul de presă al Consiliului Federației Ruse.

Turaspolul acuză Republica Moldova că nu respectă acordueile convenite

Mai mult, Krasnoselsky și-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la dezvoltarea relațiilor cu Moldova și la desfășurarea negocierilor, acuzând Chișinăul că nu respectă acordurile convenite anterior.
Trupele rusești staționează pe teritoriul Republicii Moldova în temeiul acordului cu privire la principiile pentru o soluționare pașnică a conflictului armat din regiunea Transnistria.

Acordul a fost semnat pe 21 iulie 1992, de către președinții ruși și moldoveni în prezența liderului transnistrean. În prezent, forțele de menținere a păcii ruse, alături de forțele de menținere a păcii din Moldova șiTransnistria și un grup de observatori militari din Ucraina, asigură pacea în zona de dezangajare de-a lungul Nistrului.
Autoritățile de la Chișunău solicită, însă, înlocuirea forțelor rusești cu o misiune de observatori civili sub auspiciile OSCE, informează Tass.

Liderul de la Tiraspol cere ajutor Rusiei în relația cu Ucraina

În timpul vizitei la Moscova, liderul separatiștilor de la Tiraspol a cerut ajutor Rusiei în ceea ce privește interdicția de intrare în Ucraina pentru autoturismele cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene. le-a spus Vadim Krasnoselsky jurnaliștilor de la Sputnik.

„Desigur, au promis că vor oferi asistență, în primul rând, asistență diplomatică. Aceasta se încadrează în formatul negocierilor noastre. Rusia este un garant … și poate lua anumite măsuri pentru a rezolva această problemă „,.

La 1 septembrie, guvernul ucrainean a interzis intrarea și circulația vehiculelor cu numere de înmatriculare transnistrene. Autoproclamata republică folosește propriile plăcuțe de înmatriculare cu simboluri de stat care nu sunt recunoscute de comunitatea internațională. Vehiculele cu astfel de plăci au fost interzise în UE încă din 2014. Din 2018, Chișinău emite plăci neutre pentru mașinile transnistrene pentru a permite călătoria în Europa, notează urdupoint.com.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: