Preşedintele Traian Băsescu le-a transmis ieri şefilor misiunilor diplomatice acreditate în România că va face uz de toate instrumentele care îi stau la dispoziţie pentru a sancţiona derapajele de la principiile statului de drept. "Voi rămâne ferm pe poziţiile apărării acestor valori, a principiilor europene, a democraţiei şi economiei competitive de piaţă şi voi sancţiona drastic orice derapaj, uzând de întreaga forţă şi de toate instrumentele constituţionale ale Preşedintelui în această direcţie", a declarat şeful statului la reuniunea anuală a diplomaţiei, de la Palatul Cotroceni.
Băsescu a reamintit şi de vizita emisarului SUA, Victoria Nuland, spunând că o creştere a investiţiilor americane, stimulate de existenţa Parteneriatului Strategic cu SUA, este imposibilă "în menţinerii angajamentului ferm al României pentru consolidarea statului de drept, a independenţei Justiţiei şi a luptei anticorupţie".
Schengen: "Să ne apropiem de un capăt"
Direcţiile de politică externă ale României pentru 2014, trasate de preşedintele Traian Băsescu, sunt consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite şi consolidarea integrării în Uniunea Europeană.
În acest context, şeful statului a avertizat că împiedicarea aderării României la Schengen "începe să fie percepută în unele segmente ale societăţii drept o expresie a disponibilităţii unor state membre de a ignora reguli consemnate în Tratate". El a subliniat că Tratatul de aderare a României la UE nu leagă îndeplinirea criteriilor Mecanismului de Cooperare şi Verificare de aderarea la spaţiul Schengen. "România a acceptat un timp aceste condiţionări (invocate de anumite state ale UE pentru a se opune aderării la Schengen – n.r.), dar este timpul să ne apropiem de un capăt", a avertizat el. "România a fost mereu partizanul organizării societăţii internaţionale după reguli, însă, în faţa unor astfel de agresiuni din partea unor parteneri europeni, devine dificil de susţinut că limitele acţiunilor noastre politice există şi că ele sunt consacrate juridic."
Republica Moldova, prioritate
România va menţine şi în 2014 obiectivul înscrierii Republicii Moldova pe o traiectorie europeană. Orice altă opţiune din partea UE poate duce la răsturnări de situaţie nedorite, a avertizat Băsescu. "Toţi susţinem declarativ suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar prea puţini avem curaj să vorbim despre ineficienţa formatului 5+2 în soluţionarea problemei transnistrene. (…) Ştim că butoanele din Transnistria şi din Găgăuzia nu sunt la Chişinău şi nu vrem să prevenim o întoarcere din drum sau nu găsim încă mijloacele să prevenim o întoarcere din drum a Republicii Moldova".
Acesta a avertizat că "România nu va putea rămâne impasibilă politic în cazul în care din Transnistria sau din zona găgăuză vor porni provocări care să aducă Republica Moldova în riscul de a-şi întrerupe drumul către UE". "Şi vom face o ofertă politică Republicii Moldova dacă nu se reuşeşte asigurarea securităţii şi suveranităţii acestei ţări, care este parte a Europei şi nu a Uniunii Euroasiatice", a spus şeful statului.

Te-ar putea interesa și: