Traian Băsescu: "USL este şi va fi un eşec electoral"

Traian Băsescu: "USL este şi va fi un eşec electoral"

Preşedintele Traian Băsescu a lansat o nouă provocare pentru USL: va da premierul acelui partid din alianţă care va obţine 50% plus unu din mandatele de parlamentar. Şeful statului a vorbit din nou despre articolul 103 din Constituţie care se referă la desemnarea premierului. Traian Băsescu spune că, potrivit textului legii fundamentale, doar partidul care obţine majoritatea, nu alianţele care "azi sunt, mâine nu mai sunt", poate pretinde să desemneze premierul.

Preşedintele a comentat rezultatul alegerilor parţiale de la Neamţ şi Maramureş. "Aceste alegeri arată un lucru simplu: USL este şi va fi un eşec electoral", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a respins acuzele de fraudă electorală înaintate de opoziţie. "Ori de câte ori PSD pierde alegerile, sunt fraudate. Dumnezeu cu ei şi cu minciuna asta! Dar asta nu le scuză performanţa proastă şi niciun român nu o să creadă la nesfârşit că atunci când ei pierd sunt furaţi", a adăugat Băsescu.

El a afirmat că rezultatele alegerilor parţiale arată cum stau în realitate forţele politice. "Să se uite foarte bine ce s-a întâmplat, mai ales în Maramureş, unde marea alianţă a luat 41%, iar imediat după a fost PDL, cu 35%. Cam aici stăm cu voturile. La Neamţ a pierdut USL de s-a rupt", a spus preşedintele.

El a declarat că şi PNL ar trebui să facă o analiză a rezultatelor alegerilor parţiale. Băsescu a reamintit că l-a "atenţionat amical" pe Crin Antonescu că dacă va rămâne în alianţă cu PSD va rămâne mulţi ani în opoziţie. "L-am atenţionat pentru că îmi pasă de liberali", a adăugat Băsescu.

Patriciu - premier. Exclus

Traian Băsescu a comentat şi scenariul lansat de analistul politic Stelian Tănase conform căruia Dinu Patriciu este o variantă de premier luată în calcul la Cotroceni. "Sunt sătul de flaşnetele pe bani şi ale lui Voiculescu, şi ale lui Patricu şi ale lui Ghiţă. Cum vă imaginaţi că este posibil să fac eu asemenea desemnare?", a comentat şeful statului. ROŞIA MONTANA

"România va deschide încă două mine de aur"

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că România va deschide în perioada următoare două exploatări de aur care vor fi gestionate de companii româneşti.

"România va mai deschide în perioada imediat următoare două exploatări de aur, de data aceasta cu regii româneşti", a spus şeful statului într-un interviu acordat TVR, la reşedinţa sa de la Neptun.

Traian Băsescu a precizat că unul dintre zăcăminte este identificat ca având circa 50 de tone de aur, iar altul 54, care vor fi exploatate cu companii româneşti.

Traian Băsescu a pledat pentru consolidarea rezervei de aur a BNR şi a explicat că exploatarea de la Roşia Montana trebuie demarată pentru ca în rezerva BNR să intre noi cantităţi. "Ca şef de stat, trebuie să-mi păzesc ţara. Trebuie să ducem aur în BNR. Lucrările la Roşia Montană trebuie să înceapă în curând. Trebuie să ieşim din demagogie. Guvernul trebuie să renegocieze partajarea beneficiilor de la Roşia Montana", a spus Traian Băsescu. Preşedintele a mai vorbit despre necesitatea ca în maxim doi-trei ani să se creeaze Statele Unite ale Europei , singura soluţie ca Euopa să facă faţă provocărilor globalizării.

CELE MAI IMPORTANTE DECLARAŢII:

  • DESPRE USL: Dacă un partid din cadrul USL va avea 50% plus unu din mandatele de parlamentar, voi da premierul acelei formaţiuni. NU USL-ului, ci acelui partid.
  • USL este şi va fi un eşec electoral. Ori de câte ori PSD pierde alegerile, sunt fraudate. Dumnezeu cu ei şi cu minciuna asta! Dar asta nu le scuză performanţa proastă şi niciun român nu o să creadă la nesfârşit cum când ei pierd sunt furaţi.Să se uite foarte bine ce s-a întâmplat, mai ales în Maramureş, unde marea alianţă a luat 41%, iar imediat după a fost PDL, cu 35%. Cam aici stăm cu voturile. Dincolo (în Neamţ - nr.) a pierdut USL de s-a rupt.
  • L-am atenţionat amical pe Antonescu, deşi eu îl consider la fel de imatur ca Ponta, de ce vrea să rămână în opoziţie şi după 2012, pentru că totuşi îmi pasă de liberali, mi-ar părea rău să îi văd în opoziţie în continuare. I-am spus-o, pentru că, totuşi, îmi pasă de liberali. Mi-ar părea rău să-i văd în opoziţie în continuare. (...) I-am invitat în 2008, eu i-am trimis la ei pe Emil Boc, pe Blaga să-i roage să vină la guvernare. Au vrut în nişte condiţii inacceptabile: dacă li se dă premier, după ce premierul îi dăduse afară de la guvernare, Tăriceanu. Deci a fost imposibilă condiţia. Va trebui, însă, să vină cu picioarele pe pământ şi să vadă cât fac electoral. Dacă vor să guverneze, dacă vor doar să vorbească din opoziţie, au toată perspectiva şi după 2012.
  • Nu-mi plac spectacolele de la DNA. Una e ancheta şi alta e show-ul. Am avut o discuţie cu şeful DNA în acest sens, i-am spus punctul meu de vedere.
  • Cred că Cseke Attila a făcut bine că a plecat de la Ministerul Sănătăţii pentru că pe mandatul său s-au cheltuit foarte mulţi bani în mod nejustificat.
  • DESPRE PROIECTUL ROŞIA MONTANA: Aş vrea să văd începută exploatarea aurului de la Roşia Montana. Acest aur trebuie să ajungă în rezervele BNR. Trebuie să ne consolidăm rezervele. Ar trebui să aducem rezervele noastre de aur la peste 200 de tone în următorii ani. E treaba guvernului să renegocieze partajarea beneficiilor.
  • Victor Ponta, omul acesta este atât de imatur încât că mi-e şi jenă să-i mai răspund. Deja o să încep să întreb cine este Ponta ăsta. (...) E un om imatur, care până să ajungă la maturitatea necesară unui preşedinte de partid îşi va împinge partidul la 20 de ani de opoziţie. Acest om este imatur. Cum poţi să spui o asemenea prostie despre şeful statului tău. Atâta îl duce capul, atâta spune. Să se gândească bine. Eu vă pot garanta că nu am avut niciun fel de finanţare de la Gabriel Resources, dar să se gândească bine dacă el ca şef de campanie nu ştie ceva despre finanţarea campaniei pe care a condus-o la candidatul Mircea Geoană. Să se gândească dacă nu ştie ceva.
  • Atâta timp cât el (Victor Ponta - n.r.) spune că îmi răsplătesc finanţatorii, mă gândesc că ştie sigur că Gabriel Resources a finanţat pe cineva şi, dacă la mine nu, probabil ştie ceva. Am fost doar doi candidaţi în turul doi. În orice caz nu trebuie să luăm în serios un om imatur, uitaţi-vă la toate reacţiile lui.
  • DESPRE STATELE UNITE ALE EUROPEI: Statele Unite ale Europei nu este o formulă nouă, a fost avansată şi pe vremea lui Churchill. Dar e un moment de criză economică şi cu riscul de a reveni la criză, or în situaţii de criză e nevoie de măsuri îndrăzneţe. De aceea am spus că e nevoie ca repede, în doi-trei ani, să se creeze Statele Unite ale Euopei. Procesul de globalizare ne arată cât de mici suntem fiecare în comparaţie cu capitalul, cu piaţa. S-a dovedit că guvernele pot fi înfrânte de piaţă. Sistemul global va mătura tot ce e lipsit de forţă, de capacitatea de a-l înfrunta. Capitalul nu mai e deţinut de state.
  • Crearea UE a însemnat cedarea de suveranitate din partea UE. Statele UE trebuie să se obişnuiască cu noile realităţi.
  • Pactul Euro e o soluţie la care au aderat toate statele din zona euro plus altele din afară, inclusiv România. Asta înseamnă să ne aşezăm cheltuielile până în 2020 pe nişte fire pe care trebuie să le urmăm. Asta înseamnă o cedare de suveranitate.
  • România nu renunţă la obiectivul de a intra în zona Euro în 2015.
  • Oamenii politici trebuie să convingă popoarele că Statele Unite ale Europei nu le afectează personalitatea, identitatea, cultura. Oamenii politicii vor trebui să ia această decizie în maxim doi-trei ani. Dacă nu se va trece la implementarea procesului unificare nu doar monetară, ci şi fiscală....
  • Sigur, că sună rău să ştii că TVA-ul nu se mai stabileşte la Bruxelles, că cota nu va mai fi unică, ci progresivă sau că va fi de 20%, şi nu de 16%. Dar va trebui să înghiţuim această pastilă pentru ca Europa să fie viabilă în faţa globalizării. Eu sunt un atalntist, susţin parteneriatul cu SUA, dar Europa trebuie să aibă forţa să adopte soluţia politică corectă. Euopa are o mare problemă acum şi soluţia ţine de ceea ce poate faceşi cum poate concura peste 5-10 ani.

CITIŢI ŞI:

  • Băsescu: Reforma nu înseamnă menţinerea ciubucarilor la ANAF
  • Băsescu regretă al doilea mandat de preşedinte
  • Traian Băsescu, la TVR 1: Românii vor simţi probabil creşterea economică în 2012

Ne puteți urmări și pe Google News