RUPTURĂ OFICIALĂ: Traian Băsescu se dezice de Vasile Blaga

RUPTURĂ OFICIALĂ: Traian Băsescu se dezice de Vasile Blaga

Preşedintele iese la atac: "Nu-mi place că sunt folosit în campanie. Nu am motive să-mi schimb partenerul pe care îl am din 2004, Emil Boc".

După ce i-a reproşat că a furat startul campaniei interne, Traian Băsescu îl acuză pe Vasile Blaga că vrea să-i ia faţa lui Emil Boc, invocând parteneriatul cu preşedintele României şi o presupusă cădere în dizgraţie a premierului.

Mai mult, Băsescu susţine că Blaga vorbeşte pe limba mogulilor pentru a-l ataca pe Boc.

"PDL nu poate fi condus prin căprărie, nu are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte. (...) Nu mi-am schimbat opţiunea şi nu am motive să-mi schimb partenerul din 2004, Emil Boc", a declarat ieri Băsescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ultimatum de la Cotroceni

Lovitura aplicată de Traian Băsescu lui Vasile Blaga pune punct primei săptămâni de campanie internă în PDL. Potrivit unor surse democrat-liberale, nemulţumirea şefului statului a crescut odată cu întâlnirile electorale ale secretarului general al PDL care în mai multe rânduri le-a spus democrat-liberalilor că vrea să fie "un partener, nu o slugă" a Palatului Cotroceni.

Băsescu a interpretat discuţiile ca pe un atac la adresa lui Emil Boc, suspectându-l pe Blaga că furnizează informaţii despre întâlnirile pe care le-au avut pentru a-şi adjudeca în partid sprijinul prezidenţial. Aceleaşi surse susţin că şeful statului ar fi avut, la finalul săptămânii, o discuţie în acest sens cu Blaga, în care i-a cerut să lămurească public faptul că nu are sprijinul Cotroceniului, în caz contrar va confirma el însuşi ruptura.

"Nu mi-a plăcut deloc că sunt folosit în campanie"

Numărătoarea inversă a expirat ieri, când şeful statului a răbufnit. "Ce e de respins e că PDL nu poate fi condus prin căprărie, nu are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte", a spus Băsescu, care l-a acuzat public pe Vasile Blaga că a furnizat presei informaţii despre mai multe întâlniri pe care le-au avut, menţionând-o pe cea la care a participat şi Emil Boc şi în care s-a discutat despre triplarea numărului de delegaţi la congres.

"Ce mi-a părut rău a fost că această discuţie a ieşit, unul din candidaţi a ţinut să facă public că a avut o întâlnire cu preşedintele şi pe urmă încă una. (...) Nu mi-a plăcut deloc tipul acesta de speculaţie publică şi faptul că sunt folosit în campanie. Nu mi-a plăcut deloc. Şi cu interpretări - de schimbare, de susţinere. (...) Nu mi-am schimbat opţiunea şi nu am motive să-mi schimb partenerul din 2004, partenerul meu de la câştigarea alegerilor prezidenţiale a fost Emil Boc", a spus Băsescu.

Mai mult, şeful statului a catalogat parteneriatul pe care Vasile Blaga şi-l doreşte cu preşedintele României drept un atac în cheia mogulilor.

"Am văzut afirmaţii de genul «vreau să fiu partener, dar să fiu partener vertical». Este un atac provenit din televiziunile lui Vîntu şi Voiculescu şi păcat că a fost însuşit de un om care se pretinde important în PDL sau care vrea să fie şi mai important", a spus Băsescu.

Ulterior declaraţiilor şefului statului, Administraţia Prezidenţială a făcut un apel la candidaţii înscrişi în cursa pentru şefia PDL să nu mai invoce sprijinul preşedintelui în campania internă.

Preda: orice caporal are în raniţă bastonul de mareşal

Dacă Vasile Blaga nu a dorit să-i dea ieri o replică lui Traian Băsescu, susţinătorii săi i-au sărit în apărare. "Am participat la toate întâlnirile pe care le-a avut Vasile Blaga în ţară şi nu l-am auzit niciodată vorbind despre o întâlnire cu Traian Băsescu", a declarat vicele PDL Cristian Boureanu. "Orice caporal are în raniţă bastonul de mareşal", a spus, la rândul său, Cezar Preda.

26 de zile au mai rămas până la Convenţia Naţională a PDL, când se va decide cine va fi preşedinte, Boc sau Blaga

"PDL nu are nevoie de un caporal, ci de un preşedinte. (...) Am văzut speculaţiile legate de faptul că preşedintele a dat semnale că nu-l mai susţine pe Boc, îl susţine pe Blaga. Este greşit.", TRAIAN BĂSESCU, preşedintele României