Evenimentul Zilei > International > Băsescu s-a întâlnit cu Obama. Plus ce i-a spus vicepreşedintele SUA liderului de la Bucureşti
Băsescu s-a întâlnit cu Obama. Plus ce i-a spus vicepreşedintele SUA liderului de la Bucureşti

Băsescu s-a întâlnit cu Obama. Plus ce i-a spus vicepreşedintele SUA liderului de la Bucureşti

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit, la Casa Albă, cu preşedintele american Barack Obama. O altă întrevedere importantă este cea cu David Petraeus, directorul CIA, programată pentru 21.00, ora României.

UPDATE 19.21. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton şi  ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, au semnat Acordul privind găzduirea pe teritoriul României a unor elemente ale scutului antirachetă al SUA.
UPDATE 18.30. Traian Băsescu şi vicepreşedintele SUA, Joe Biden, au în acest moment o întâlnire tete-a-tete. Preşedintele Băsescu a fost întâmpinat la Casa Albă de Joe Biden, după care şeful statului a fost primit, timp de 20 -25 de minute, de preşedintele american Barack Obama. În debutul întâlnirii, vicepreşedintele SUA i-a spus lui Traian Băsescu că "arată sănătos." "Sunt sănătos!", a fost replica preşedintelui român.  
La 19.15, ora României, va avea loc, la Departamentul de Stat al SUA, semnarea de către secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton şi de către ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, a acordului privind găzduirea pe teritoriul României a unor elemente ale scutului antirachetă al SUA.
La 21.00, ora României, preşedintele Băsescu se va întâlni cu directorul CIA, David Petraeus.
La 22.10, ora României, Traian Băsescu va depune o coroană de flori  la Memorialul 11 septembrie.
La 00.00, ora României, va avea o întâlnire la Biblioteca Congresului cu membri ai Romanian Caucus din Congresul american.
La 00.30, ora României, Traian Băsescu va fi primit de Secretarul american al Apărării, Leon Panetta, la Departamentul Apărării, unde urmează să fie prezentate onoruri la intrarea în Pentagon.
La 1.30, ora României – şeful statului se va întâlni cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA


În Biroul Oval. Traian Băsescu, alături de Barack Obama şi Joe Biden
Fotografii: presidency.ro


UPDATE 4, 17.53, ora României.
Preşedintele Traian Băsescu a început întrevederea de la Casa Albă cu preşedintele american Barack Obama. Întâlnirea are loc în Biroul Oval.
UPDATE 3. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, îl primeşte la Casa Albă pe preşedintele Traian Băsescu.

UPDATE2. Delegaţia preşedintelui Traian Băsescu a sosit la Casa Albă. Potrivit unor surse, şeful statului urma să se întâlnească cu preşedintele american Barack Obama. În scurt timp, şeful statului va fi primit de vicepreşedintele SUA, Joe Biden.
UPDATE. Preşedintele Traian Băsescu a ajuns în SUA unde se va întâlni cu preşedintele american Barack Obama. Şeful statului şi-a început vizita de lucru în această dimineaţă, alături de preşedinte aflându-se şi şeful SMG,  miniştrii Apărării şi de Externe,  directorii SIE şi SRI şi  ambasadorul american la Bucureşti. 
Întâlnirea lui Băsescu cu Obama, ironizată de televiziuni
Deşi întrevederea dintre preşedintele american şi cel român nu a fost confirmată oficial, aceasta va avea loc, chiar dacă ieri au apărut informaţii în unele cotidiene americane,  preluate şi de presa din România, că Traian Băsescu nu se va întâlni cu preşedintele Barack Obama.
Cotidianul "The Hill", prezenta într-un articol agenda Casei Albe  şi susţinea că Obama nu va fi astăzi la Washington, iar şeful statului român va fi primit doar de vicepreşedintele american, Joe Biden.
Articolul publicat de cotidianul "The Hill" a fost preluat atât de Realitatea Tv cât şi de Antena 3, dar şi de analişti precum Bogdan Chirieac şi Mugur Ciuvică. După ce întrevederea dintre cei doi şefi de stat a avut loc, Realitatea a dat-o la întors, susţinând că întâlnirea lui Băsescu cu Obama a fost anunţată de RTV încă de acum trei zile. 
Miza vizitei în SUA
Vizita preşedintelui Traian Băsescu în SUA are o puternică componentă strategică şi-militară. În afară de întâlnirea cu Barack Obama, care va fi elementul de imagine al vizitei, în cele 12 ore petrecute la Washington, preşedintele are câteva întâlniri extrem de importante pe "axa" Casa Albă-Departamentul de Stat-Pentagon-CIA.
Din acest motiv, Traian Băsescu este însoţit în SUA de directorul SRI, George Maior, de cel al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, de ministrul Apărării Naţionale Gabriel Oprea şi, nu în ultimul rând, de ministrul Afacerilor Externe.
Teodor Baconschi este cel care va semna alături de omologul său american, Hillary Clinton, Acordul privind scutul antirachetă. Două sunt obiectivele principale ale aceste deplasări făcute de Traian Băsescu la Washington.
În afară de Acordul privind scutul, al doilea punct important este definirea Parteneriatului Strategic România-SUA. Aici este aşteptată fotografia cu strângerea de mâini între preşedintele american şi cel român.
Pe lângă aceste întâlniri cu cei mai „grei" oameni din conducerea Statelor Unite, preşedintele Traian Băsescu va avea o întâlnire la Biblioteca Congresului cu membri ai Romanian Caucus din Congresul american.
Preşedintele va participa şi la un ceremonial de depunere de coroane de flori la memorialul 11 septembrie.
De asemeni, preşedintele se va întâlni ulterior, la sediul amabasadei României la Washington, cu reprezentanţi ai comunităţii româneşti din SUA.
Incident cu autocarul jurnaliştilor
Microbuzul închiriat de Ambasada României în SUA pentru jurnalişti a avut ceva probleme tehnice. După ce au plecat de pe aeroportul militar, ziariştii au simţit miros de fum, iar pe traseu problemele tehnice s-au accentuat. Când mai erau câteva sute de metri pânâ la Casa Albă microbuzul s-a oprit.  
Şoferul a încercat de câteva ori să repornească microbuzul, dar în cele din urmă s-a lăsat păgubaş, a pornit luminile de avarii şi i-a invitat pe jurnalişti să coboare. Un poliţist a venit să vadă care este situaţia, iar şoferul a invocat motive de urgenţă, în timp ce reprezentantul ambasadei explica impacientat situaţia creată. Între timp, ziariştii şi-au luat lucrurile din microbuz şi s-au îndreptat, pe jos, spre punctul de acces în Casa Albă.
Scutul, la Departamentul de Stat Semnarea Acordului privind găzduirea pe teritoriul României a componentelor terestre ale scutului american anti-rachetă va avea loc la Departamentul de Stat în jurul orei 18.00, ora României. Teodor Baconschi, ministrul Afacerilor Externe, şi Hillary Clinton, şeful diplomaţiei americane, vor avea o întrevedere bilaterală înainte de semnarea Acordului. Acordul pe Scut a fost negociat din patrtea României de o delegaţie condusă de Bogdan Aurescu, secretar de stat în MAE. Au avut loc opt întâlniri bilaterale pentru negocierea textului, prima fiind în 16-17 iunie 2010.
La 6 iunie 2011 a fost verificat textul Acordului din punctul de vedere al redactării în limbile română şi engleză şi a fost parafat de şefii celor două delegaţii. Acordul prevede ca baza de la Deveselu să devină locaţie NATO, iar sistemul de apăraare să fie plast sub control NATO.
Textul Acordului reglementează şi obligaţiile finaciare. Americanii vor suporta integral cheltuielile de transport, construcţie întreţinere şi operarea scutului, precum şi servicile solictate de partea ameriană: utilităţi şi telecomunicaţii. Partea românpă va suporta doar cheltuielile pentru facilităţile aflate sub comanda românească.


OPINIA UNUI ANALIST
Estul Europei, repus pe tapet
Analistul de politică externă, Dan Dungaciu, consideră că vizita lui Traian Băsescu la Washington este importantă în sine, dincolo de agenda întâlnirilor pe care şeful statului român le are în SUA. "Această vizită este importantă pentru că în primul rând se petrece", a declarat Dan Dungaciu pentru „Evenimentul zilei".
Dan Dungaciu adaugă că prin această vizită la Washington "se readuce în atenţia Statelor Unite problematica estului Europei"."Chiar dacă SUA vor avea două baze militare pe teritoriul României (Kogălniceanu şi Deveselu – n.r.), această chestiune lipseşte de pe agenda administraţiei de la Washington. Estul Europei, şi nu mă refer aici numai la România, a devenit o zonă neglijată de SUA în numele resetării relaţiei cu Rusia.
Un exemplu în acest sens este dosarul transnistrean – retragerea SUA din aceste negocieri au permis intrarea altor actori în acest dosar cu puncte de vedere diferite de cele ale Washingtonului", a declarat Dan Dungaciu.
WIKILEAKS DE ROMÂNIA
Americanii despre Băsescu: "E de încredere"
Telegramele diplomatice referitoare la România, publicate de site-ul Wikileaks, au scos la iveală o serie de detalii interesante despre modul în care diplomaţii americani descriau relaţia cu preşedintele Traian Băsescu. În decembrie 2004, la câteva zile după preluarea mandatului de şef al statului, o telegramă a Ambasadei SUA la Bucureşti, îl caracteriza pe Traian Băsescu drept "sincer şi de încredere".
"Băsescu, un vorbitor fluent de engleză, e de multă vreme un interlocutor sincer şi de încredere al ambasadei". Diplomaţii americani apreciau că succesul acestuia în alegeri a fost o surpriză, dar că este o veste bună pentru SUA, din moment ce noul preşedinte "este filoamerican".
Adversar şi susţinător al intervenţiei în Irak Cu toate acestea, oficialii ambasadei se refereau la opoziţia lui Băsescu faţă de semnarea contractului Bechtel sau faţă de intervenţia americană în Irak.
"Orientarea în general proame ricană a lui Băsescu nu l-a împiedicat pe acesta să critice, în timpul campaniei sale electorale, acor darea de către guvernul PSD a unui contract, prin negociere cu sursă unică, companiei Bechtel. În trecut, Băsescu şi-a făcut auzite rezervele în legătură cu intervenţia din Irak din 2003, condusă de SUA. Ulterior, el şi-a exprimat însă, privat şi public, sprijinul puternic pentru continuarea trimiterii de trupe de către România în Irak şi în Afganistan, chiar invocând o potenţială creştere, de care România ar fi în stare", preciza telegrama.
Pe de altă parte, în 2007, americanii erau îngrijoraţi de posibila demitere a lui Traian Băsescu, prin referendum, după suspendarea sa de către Parlament.
"Absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare, inclusiv implementarea unei decizii a premierului Tăriceanu de a retrage trupele româneşti din Irak până la finalul anului", preciza o telegramă semnată de către fostul ambasador american la Bucureşti, Nicholas Taubman, şi trimisă la Washington.
"Absenţa unui Băsescu pro-american din CSAT lasă loc producerii de acţiuni dăunătoare." NICHOLAS TAUBMAN, fost ambasador SUA la Bucureşti
Citiţi şi:

  • Traian Băsescu, „prietenul" lui Bush, primit de două ori la Casa Albă
  • De ce se întâlneşte Traian Băsescu cu Barack Obama
  • România şi SUA au parafat acordul privind scutul antirachetă
  • Victor Ponta ironizează şi vizita în SUA: Traian Băsescu merge să-i ceară o cafea lui Obama pentru scutul anti-rachetă
  • Băsescu, Obama şi America
  • Scandalul închisorilor CIA. Bucureştiul a găzduit un centru de detenţie
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: