Traian Băsescu i-a tăiat pensia specială lui Victor Ciorbea

Traian Băsescu i-a tăiat pensia specială lui Victor Ciorbea

Un proiect de lege prin care se taie pensiile speciale mai multor categorii de „privilegiați”, inițiat de parlamentarii PMP, în luna septembrie a anului trecut, a fost adoptat, ieri, tacit de Senat. Proiectul a primit toate avizele necesare, dar nu a intrat în dezbatere, prin urmare a fost adoptat tacit.

Proiectul de lege, semnat și susținut și de fostul președinte Traian Băsescu, abrogă prevederile cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului auxiliar din instanţe şi Avocatul Poporului.

Dacă acestor categorii le sunt tăiate privilegiile, proiectul de lege prevede majorarea indemnizaţiilor invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război.

 

Expunere de motive

 În România, 10.749 de lei este pensia medie încasată de personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă. Personalul Curții de Conturi încasează o pensie de 7.619. Membrii Corpului Diplomatic și Consular au o pensie de 5.483 de lei. Parlamentarii încasează 4.570 de lei, personalul auxialiar al instanțelor primește 3.838 de lei, iar funcționarii publici parlamentari încasează 3.811.

Recompensele încasate de invalizii, veteranii și văduvele de război este, în medie, de 239 de lei.

Pentru a le face dreptate veteranilor și urmașilor acestora, inițiatorii legii au făcut apel la istorie, la măsurile instituite în urmă cu aproape 100 de ani.

La articolul 2, înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902 prevedea: „Pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupațiunea pentru restul de viață, i se vor pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare”, se arată în expunerea de motive.

Guvernul a decis, printr-o HG din 2007, ca Ziua veteranilor de război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României, dar a omis aspectul financiar.

 

Guvernul nu consideră pensiile speciale un privilegiu

În Punctul de vedere al Guvernului, se arată că prin această măsură se dă dovadă de inconsecvență.

„Cu privire la propunerea de abrogare a pensiilor de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă, ale membrilor Corpului diplomatic și consular al României, ale depuțatilor și senatorilor, ale funcționarilor publici parlamentari, precum și a Avocatului Poporului, arătăm că instituirea unor reglementări prin care se propune o nouă abrogare a pensiilor de serviciu la aproape trei ani după ce acestea au fost reintroduse, în urma unei prime abrogari (cu excepția pensiei speciale a Avocatului Poporului) este o inițiativă care induce ideea unei lipse de consecvență a legiuitorului, derivată din reconsiderarea în sens invers a politicilor publice în acest domeniu, fiind vorba, totuși, de persoane care trebuie să aibă o minimă previzibilitate a veniturilor lor și o minimă stabilitate financiară, măcar pe termen scurt și mediu, dacă nu pe termen lung”, se arată în documentul transmis de Guvern.

 

Simplu la Senat, furci caudine la Camera inferioară

Dacă la Senat proiectul a trecut ușor, prin adoptare tacită, la Camera Deputaților, care este for decizional, nu există mari speranțe. „La Cameră nu cred că intră în următorii doi ani, dar noi vom cere să intre în procedură de urgență”, a declarat, ieri, pentru EVZ, deputatul PMP Petru Movilă.

 

Proiectul cu 300 de parlamentari, îngropat

În septembrie, anul trecut, un alt proiect al PMP, privind reducerea numărului de parlamentari la 300, a fost adoptat tacit de Senat. „Iată că este posibil să punem în aplicare rezultatul referendumului din 2009 privind reducerea numărului de parlamentari la 300. Corect ar fi ca săptămâna viitoare să avem pe ordinea de zi, în plenul Camerei Deputaților, această inițiativă legislativă pentru a da votul final pentru adoptarea acesteia”, declara atunci liderul PMP, Eugen Tomac. Legea este și acum la Camera Deputaților, fără să se fi pus în discuție să intre pe ordinea de zi. În legislatura 2016-2020 există 465 de parlamentari, dintre care 17 sunt reprezentanți ai minorităților, iar 448 sunt aleși.