Traian Băsescu: "Nu vor mai fi reduceri de pensii şi salarii! Oamenii nu mai suportă"

Traian Băsescu: "Nu vor mai fi reduceri de pensii şi salarii! Oamenii nu mai suportă"

Preşedintele Traian Băsescu a afirmat aseară la o emisiune la TVR că anul viitor nu vor mai fi reduceri de pensii şi salarii. "Oamenii nu mai suportă", a spus şeful statului, precizând că reducerile vor fi doar la nivelul cheltuielilor statului.

"Reduceri de personal vor mai fi. În Administraţie de exemplu. Din ianuarie până acum nu a existat lună să nu se reducă personalul cu 5000, fără concedieri", a spus Traian Băsescu.

Şeful statului a precizat că pensionarii nu trebuie să se aştepte nici la indexări, deoarece guvernul nu are bani.

În aceeaşi emisiune Traian Băsescu a afirmat că guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea asistenţei sociale şi pe cea privind sistemul de selectare a judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Băsescu a vorbit şi despre Mişcarea Populară şi a ironizat revenirea în actualitate a curentului monarhist prin reprezentanţi precum Ion Iliescu, Cătălin Voicu şi Petre Roman.

Preşedintele României a mai declarat că decizia liderilor UE în privinţa "restructurării datoriilor Greciei a însemnat depăşirea unui moment extrem de riscant" pentru Europa, chiar dacă "nu a fost o soluţie morală". Cele mai importante declaraţii făcute de Traian Băsescu la postul public de televiziune

  • DESPRE PENSII. Din ce am vorbit cu Guvernul nu au cum să indexeze pensiile de la 1 ianuarie 2012.
  • În discuţiile cu premierul, miniştrii, guvernatorul BNR am stabilit cu toţii o abordare prudentă a bugetului, cu o creştere de 1,5-2%, să încercăm să avem un deficit undeva la 1,9%
  • am stabilit că nu se va merge pe reducere de pensii sau salarii în anul viitor, pentru că un nivel minimal al consumului trebuie menţinut. Nu numai asta, dar nici oamenii nu mai suportă reduceri.
  • Este o falsă impresie că făcând un deficit mai mare, împrumutând mai mult, poţi cheltui mai mult, că te ajunge dobânda din urmă.
  • Am împrumutat ca să executăm bugetul 60 de miliarde lei. În acest moment sunt cumulate 9 miliarde lei plăţi salariale în urma unor hotărâri judecătoreşti. În instanţă se dau într-o veselie hotărâri împotriva unei legi declarate consituţionale. Judecătorii să spună şi de unde să luăm banii. Când tu împrumuţi bani ca să faci plăţile, cele 9 miliarde de unde le iei?
  • DESPRE GUVERN ŞI REMANIERE. Am încredere în guvern şi în coaliţie că vor duce reformele până la capăt.
  • DACĂ SE IMPUNE O REMANIERE. Să treacă Fondul şi pe urmă mai discutăm. Om trăi şi om vedea. Premierul să se pronunţe, e mandatat de partid să rezolve problema remanierii.
  • DESPRE MIŞCAREA POPULARĂ. Vă rog să-l întrebaţi pe domnul Lăzăroiu să vă vorbească despre construcţii politice, a spus Traian Băsescu râzând. La insistenţele moderatorului a răspuns: Pe dreapta, a rămas un spaţiu pe care PDL nu-l poate ocupa integral. Că va fi PNŢCD, că va fi Mişcarea pentru România vom vedea. Trebuie să recunosc că e destul de actual curentul monarhist. I-am văzut şi pe domnul Iliescu, pe domnul Cătălin Voicu, pe domnul Petre Roman.
  • DESPRE PRIVATIZĂRI. Sunt un adept al privatizărilor, dar nu un adept al datului gratis al societăţilor statului doar ca să scrie pe ele "privatizat". Nu suntem în situaţia Greciei să vindem orice activ ca să fac ce? Încercăm să vindem, dar dacă obţinem preţul corect. Am privatizat şi în guvernarea Tăriceanu banii s-au dus în consum. La ce ne-a folosit? 
  • DESPRE RESTRUCTURAREA DATORIILOR GRECIEI. Prin restructurarea datoriilor Greciei s-a depăşit un moment extrem de riscant. Prin restructurarea datoriilor, Grecia are şansa să îşi continue programele macroeconomice de restabilire a echilibrului.
  • Soluţia pentru Grecia a fost găsită şi datorită băncilor.
  • Nu este o soluţie morală, dar ce este moral în faţa crizei. Ar fi putut însemna un dezastru al zonei euro.
  • Poate 1000 de miliarde de euro în Fondul de Stabilitate al zonei euro nu sunt suficienţi, liderii europeni se vor aşeza la masă şi vor căuta o altă soluţie dar deocamdată aceasta este soluţia.
  • Nu se mai poate merge înainte cu creşterea datoriilor statului. Nici România nu poate merge pe ideea că avem doar 31% nivelul datoriei publice deci pot să mă împrumut până la limita de 60%. Nu este aşa deoarece dobânzile la împrumuturi evoluează foarte mult.
  • DESPRE BĂNCI ŞI MENŢINEREA BANILOR ÎN ROMÂNIA. M-am temut de reducerea fluxurilor de capital către România pentru că principalii creditori ai statului grec sunt băncile greceşti şi cele franţuzeşti care au expuneri şi la noi în ţară. Am vrut să ne asigurăm într-un fel sau altul. Acum nu există retrageri masive de capital din băncile de la noi din ţară.
  • Acum, după ce suntem convinşi că fluxurile de capital se vor menţine către România, şi nu numai către România, nu avem de ce să ne temem că România ar putea intra într-un derapaj. Deci ne vom duce drumul uşor, încet, dar sigur.
  • Declaraţia vizează asigurarea calităţii şi cantităţii capitalului, pentru că de fapt se vizează introducerea în sistemul bancar a unui capital de primă clasă, lichitate în bani. (...) Prin decizia adoptată acum de Consiliu, nu numai România, dar şi toate statele, au garanţia că subsidiarele aparţinând băncilor-mamă din alte state vor avea nivelul de capital menţinut şi pentru anii următori.
  • Acest lucru va permite României atât creditarea economiei, cât şi achiziţia de resurse financiare pentru acoperirea nevoilor bugetului de stat. Altfel spus, va permite României să-şi menţină nivelul actual de pe piaţa datoriilor suverane.
  • DESPRE NIVELUL DE COLECTARE A TAXELOR. La noi nivelul de colectare a taxelor este mai mic decât în vechea Europă, dar şi nivelul fiscalităţii este mai mic. Putem să creştem la 40% dacă - şi o spun ironic, să nu creadă cineva că vreau să facem acest lucru -creştem cota de la 16 la 24% sau creştem contribuţiile la sănătate. Sunt unii care propun soluţii pentru care nu răspund.
  • Trebuie să ieşim din demagogie cu toţii. Vremea crizei nu mai este nici a minciunii, nici a demagogiei. Sunt unii care cred că răspunderea crizei aparţine celor 16-17 din guvern şi preşedintelui ţării, în timp ce ceilalţi pot să meargă să vorbească la televizor.
  • Dacă patronatele vor să mărească salariile, să le mărească în sectorul privat. În sectorul bugetar nu se pot mări. Guvernul este cel care răspunde de plata pensiilor.
  • Dacă ne-am lua bonul fiscal de la taximetrist, de la coafor de la orice magazin, colectarea taxelor la buget nu ar fi aşa mică. ANAF-ul nu poate pune un inspector fiscal în spatele fiecărui cetăţean sau la fiecare magazin.
  • Reacţia parlamentului la modernizare aceasta a fost: tergiversarea legii asistenţei sociale. Mi-au spus că nu au avut cvorum sau că s-a dat pauză şi au plecat toţi. Aşa că să nu se supere dacă legea asistenţei sociale va fi adoptată prin adoptarea răspunderii, dacă legea privind selectarea magistraţilor la Înalta Curte se va face prin asumarea răspunderii. Senatul s-a descalificat, s-a compromis - de la preşedinte la ultmul senator - când a refuzat să adopte legea privind schimbarea mecansimului de selectare a judecătorilor la ICCJ, să se schimbe sistemul bazat pe cumetrii şi să fie înlocuit cu unul transparent. Decizia Senatului a fost percepută la Bruxelles ca un refuz de înlocuire a sistemului de cumetrii cu unul transparent.

Ne puteți urmări și pe Google News