Traian Băsescu avertizează liderii Coaliției: Renunțați la populisme
- Florin Ciornei
- 31 iulie 2011, 21:24
Președintele Traian Băsescu a cerut politicienilor, "în special celor din arcul guvernamental" să fie responsabili și să își înfrâneze tentația populistă de a promite măriri de pensii și salarii. Șeful statuluispune că România, deși a revenit pe creștere economică, este încă vulnerabilă din cauza contextului economic european. Fără să nominalizeze, Traian Băsescu i-a criticat pe politicienii care deși "nu au avut curajul să anunțe măcar o măsură de austeritate". El s-a declarat revoltat că acești politicieni se grăbesc să anunțe creșteri de pensii și salarii. Unul dintre cei vizați de criticile șefului statului este Marian Sârbu, președintele UNPR, care zilele trecute declara că în 2012 vor crește pensiile.
"Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în UE, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii, în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate. Fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă", a afirmat Traian Băsescu în această seară într-o declarație de presă susținută la Palatul Cotroceni. Șeful statului a avut astăzi o întrevedere cu reprezentanții FMI, Comsiiei Europene și cei ai Băncii Mondiale unde au fost evaluate progresele României în urma derulării acordului cu cele trei instituții. Una dintre concluzii a fost că România a revenit pe creșterea economică și începe să redevină competitivă. "Programul derulat de Guvern a contribuit în mod esenţial la consolidarea creşterii economice, deci s-au creat condiţiile pentru o creştere economică relativ mică anul acesta şi mai puternică anul viitor. De asemenea, tot ca urmare a derulării programului de către Guvern, România şi-a menţinut stabilitatea fiscală şi financiară. S-a reluat creşterea economică, uşoară, dar s-a reluat, România este într-un proces de creştere, iar evaluarea pentru anul 2011 se menţine - creştere economică de 1,5 %, urmând ca în 2012 să înregistrăm o creştere economică de 3,7%, deci aici a intervenit o reducere de la 3,9 la 3,7%", a declarat azi Traian Băsescu după o întrevedere cu reprezentanții FMI, Comisie Europene și Băncii Mondiale. Iată cele mai importante declarații ale șefului statului:
- Vreau să se ştie că nu este de tolerat niciun fel de populism. Situaţia în jurul nostru, în UE, este fragilă, ca urmare este fragilă şi în România. Orice populisme pot dezechilibra echilibrele macroeconomice şi ne-am bate joc de sacrificiile pe care le-au făcut românii, în mod deosebit în 2010 şi 2011, prin cele ce au suferit ca urmare a aplicării programului de austeritate. Fragilitatea situaţiei generale ne obligă la prudenţă.
- Este un apel la toţi cei predispuşi să facă un mare rău României. Este un apel la raţiune. Sunt convins că oricâte eforturi de discreditare s-ar face până la urmă românii vor înţelege că am făcut nu ce ne-a plăcut, că nimănui nu-i place să ia bani din salarii, să introducă taxe suplimentare, impozite pe pensii sau să ia măsuri de austeriate. Nu le-a făcut nimeni cu plăcere, dar le-am făcut pentru că a trebuit şi din cauza unor politicieni nu este de tolerat stricarea acestor echilibre şi revenirea la o situaţie dificilă.
- Intrăm într-o perioadă de uşoară creştere economică şi este păcat să o stricăm de dragul acestor populisme. Populismul nu mai funcţionează nici în Europa şi cu atât mai puţin în România.
- Premierul va intra în detalii mâine (luni - n.r.), cu explicaţii în numele Guvernului. Eu vă prezint doar concluziile discuţiei de astăzi (cu reprezentanţii FMI, BM şi CE - n.r.). Prioritare în acţiunea guvernamentală în perioada următoare rămân revederea sistemului de taxe - şi aici nu aş vrea să se înţeleagă faptul că am putea să gândim la mărirea taxelor. Nu. Urmează să analizăm împreună cu experţii Fondului şi ai Uniunii Europene sistemul actual de taxe şi diminuarea numărului de taxe în Codul Fiscal viitor. Sperăm ca această lucrare să fie încheiată până la sfârşitul anului.
- 'Societăţile vor fi în continuare în atenţia Guvernului şi toate cele peste 100 de societăţi care până acum erau mult prea autonome, deşi erau societăţi de stat, raportează lunar situaţia la Finanţe pentru a putea fi monitorizate. Îmbucurător este că s-au întreprins paşii necesari, conform acordului cu cele trei instituţii, în vederea pregătirii concursurilor pentru management, privat sau românesc sau străin şi de asemenea au început la unele dintre societăţi, chiar procese de restructurare în avans faţă de programul stabilit.
- Aş vrea să fiu extrem de clar: faptul că s-au închis nişte spitale, care nu erau performante şi care nu puteau garanta niciun fel de siguranţă pacientului, nu înseamnă miezul reformei în sistemul de sănătate. Vă pot spune că sănătatea va primi 300 de milioane, în mod deosebit pentru a acoperi arieratele unor spitale - arierate la medicamente, la echipamente, la ce or avea acolo - şi mai pot beneficia şi de alte fonduri, numai cu condiţia îndeplinirii unor paşi.
- Un alt obiectiv pentru perioada următoare este continuarea luptei împotriva evaziunii fiscale. Nu în ultimul rând, îmbunătăţirea absorbţiei fondurilor europene este un alt obiectiv major. Cu certitudine, premierul vă va prezenta şi multe alte obiective pentru perioada următoare. Eu mă limitez la acestea care au fost discutate şi vreau să ştiţi că nu sunt în afara atenţiei programului guvernamental.
- FMI, UE şi BM au constatat rezultatele privind ţintele cantitative şi agenda privind reformele structurale şi constatarea este că toate obiectivele pentru această a doua revizuire a acordului în curs au fost atinse, mai puţin arieratele la întreprinderile de stat, care s-au stabilizat în trimestrul al doilea, dar nu au început încă sa fie diminuate. Deficitul pe primele şase luni ale anului se încadrează în cifrele convenite cu cele trei instituţii, fiind chiar mai mic decât cel prognozat, acest lucru datorându-se la trei factori; doi pozitivi, unul aş spune relativ negativ, dacă îl privim la suprafaţă. Cei doi factori direct pozitivi sunt o realizare a veniturilor cu puţin peste cele prognozate, deci venituri mai bune - probabil în urma acţiunilor din vămi, din portul Constanţa, în combaterea traficului de ţigări şi a evaziunii fiscale, veniturile realizate au fost mai bune decât cele estimate.
- România și-a menținut stabilitatea financiară și fiscală.
- S-a reluat creșterea economică, ușoară, dar s-a reluat.
- Evaluarea pentru anul 2011 se menţine de 1,5% , urmând ca în anul de 2012 creştere economică de 3,7 reducere de la 3,9 pe fondul evoluţiilor internaţionale, lucru îmbucurător.
- Aprecierea experţilor este că sectorul bancar este bine capitalizat. Deci, din punct de vedere al băncilor care funcţionează în România, nu exist riscuri, trebuie însă să urmărim cu atenţie evoluţiile acestor bănci în raport cu băncile-mamă, lucru pe care Banca Naţională îl face foarte bine în momentul de faţă.
- 'Câteva concluzii ale experţilor cu care m-am întâlnit astăzi: în primul rând, un lucru îmbucurător: România şi-a îmbunătăţit foarte mult credibilitatea, în urma aplicării programelor pe care le-a aplicat în 2009, în mod deosebit în 2010 şi 2011. Chiar s-a evocat faptul că, imediat după începutul anului 2009, deci în primele luni, CDS-ul României era undeva la 750-780, astăzi a coborât în jurul a 250, deci România se finanţează mult mai ieftin. De altfel, în 2009 nu ne mai putea finanţa, datorită costului extrem de ridicat, ca urmare a exceselor anului 2008. Tot rostită de experţii cu care m-am întâlnit astăzi, fraza că România este într-o situaţie mult mai bună decât multe state membre ale UE şi ale zonei Euro, şi eu nu fac decât să reproduc ceea ce mi s-a spus astăzi. Ştiam şi eu, dar dacă vă spuneam din proprie iniţiativă, imediat ar fi fost decredibilizat mesajul, că aşa este la noi.
- Sănătatea va primi 300 de milioane, în mod deosebit pentru a acoperi arieratele unor spitale, la medicamente, la echipamente, la ce vor avea acolo şi mai pot beneficia şi de alte fonduri numai cu condiţia îndeplinirii unor paşi. Adică exact comportamentul pe care îl avea Fondul cu România când trăgeam tranşe la fiecare trei luni. Exact acelaşi comportament îl va avea Guvernul cu sistemul de sănătate. Mai primeşte o tranşă de bani, în afara celor 300 de milioane dacă se întâmplă un pas, primeşte şi a doua tranşă dacă se întâmplă şi al doilea pas şi a treia tranşă dacă se întâmplă şi al treilea pas. Numai în aceste condiţii.
- Sistemul de sănătate din România este subfinanţat şi principalul motiv este contribuţia mică pe care o avem ca salariaţi la fondul de sănătate, pe de-o parte, iar pe de altă parte numărul mic de contributori în raport cu numărul de utilizatori ai sistemului de sănătate.
- Până nu se pun cheltuielile din sănătate sub control nu ne putem gândi în mod serios la mărirea bugetului sănătăţii pentru că nu este un buget care provine din contribuţii. Trebuie să luăm bani de la investiţii, din alte părţi ca să ducem la sănătate şi Guvernul îi va lua.
- A intervenit o înţelegere în cursul acestei misiuni (a FMI, CE şi BM - n.r.) şi anume ca deficitul pe care ni-l asumăm pentru anul 2012 să nu mai fie 3% din cash, ci 3% ESA, ceea ce înseamnă 2,5 - 2,7% pe cash, în funcţie de ce se va constata atunci când vor fi evaluate toate societăţile de stat.
La discuțiile avute cu reprezentanții Fondului, Traian Băsescu i-a avertizat pe "politicienii populiști" care au început se pregătească de campanie și au lansat deja promisiuni electorale, că "România trebuie să rămână serioasă". "Sper că determinarea Guvernului va fi menţinută şi sunt convins de asta. Problema este, din ce am observat în ultimele zile, că unii politicieni populişti au începută să se pregătească de campanie. Nu, România trebuie să rămână serioasă. Acesta este mesajul meu către dumneavoastră şi aşa va rămâne şi fără nicio promisiune care nu poate fi acoperită, precum în 2008 când a fost generat dezastrul şi românii au suferit în 2009 şi 2010", a declarat Traian Băsescu la începutul discuțiilor cu delegația FMI.