Traian Băsescu a pierdut bătălia cu presa

Traian Băsescu a pierdut bătălia cu presa

Doar 51,2% din cetăţeni sunt interesaţi de viitoarele alegeri locale. Încrederea în instituţia prezidenţială a coborât de la 37% la 34%.

Dacă duminica viitoare s-ar desfăşura alegeri, PDL le-ar câştiga, obţinând 40% din voturile celor care şi-au declarat o opţiune electorală, arată un sondaj Centrul pentru Studierea Opiniei Publice (CSOP), efectuat între 28 martie şi 4 aprilie. Pe locul următor s-ar situa PSD, care beneficiază de 28% din intenţia de vot. Liberalii ar strânge 12% din opţiunile electorale, PNG - 7%, iar UDMR - 6%. Celelalte partide nu ar trece de pragul electoral de 5%. Circa 24% din cei chestionaţi nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 10% nu ar vota, iar 5,2% nu răspund la această întrebare.

Interesul populaţiei pentru viitoarele alegeri locale este relativ scăzut. Doar 51,2% sunt destul de/foarte interesaţi. Popularitatea primăriilor este destul de mare - 43% din cei chestionaţi având încredere multă sau foarte multă.

Potrivit sondajelor efectuate de CSOP, PSD a crescut, în ultimul an, cu nouă procente. Şi PNL a înregistrat o creştere, de la 7%, în aprilie 2007, la 12%, în martie 2008. PDL avea, în martie 2008, acelaşi procent electoral ca PD în aprilie 2007. Din datele CSOP, rezultă că PD şi PLD ar fi putut obţine, dacă ar fi candidat separat, mai multe voturi decât formaţiunea rezultată în urma fuziunii lor.

Ne puteți urmări și pe Google News

După ce, la începutul lunii martie, preşedintele Traian Băsescu a vorbit despre „tonomatele cu euro“ din presă, încrederea în mass-media a crecut cu 8%, rezultă din datele CSOP. Astfel, în februarie 2008, doar 42% din cei chestionaţi aveau încredere multă sau foarte multă în presă, dar în sondajul ale cărui date au fost colectate între 28 martie şi 4 aprilie, această cotă a crescut la 50%.

În schimb, în acelaşi interval de timp, încrederea în instituţia preşedinţiei a coborât de la 37% la 34%. Cu o cotă de încredere de 77%, Biserica rămâne cea mai credibilă instituţie din România, pe locul doi fiind Armata - 61%, urmată de presă.

Isărescu, mai popular decât Stolojan

Popularitatea lui Traian Băsescu a scăzut cu şapte procente în ultimul an, arată sondajul CSOP. Potrivit datelor furnizate de acest institut, în aprilie 2007, 47% din cei chestionaţi aveau încredere multă sau foarte multă în şeful statului.

Un an mai târziu, cota de încredere era de 40%. Cu toate acestea, Băsescu rămâne de departe cel mai popular politician. El este urmat de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în care au încredere 29% din cei chestionaţi.

Emil Boc şi Theodor Stolojan sunt la egalitate, cu o cotă de 20%. Încrederea în Tăriceanu a crescut de la 11%, în aprilie 2007, la 19%, în martie 2008.

CSOP a intervievat, pentru acest sondaj, 1.027 de persoane, eroarea de reprezentativitate fiind de 3,1%.

OPINII

PDL ar câştiga alegerile cu 40%, PSD este în urcare, iar cota premierului Tăriceanu fluctuează odată cu pensiile

La 15 luni de la aderarea la Uniunea Europeană, numărul celor care cred că România merge într-o direcţie greşită a scăzut substanţial. Astfel, potrivit datelor colectate de CSOP, în aprilie 2007, puţin peste jumătate dintre cei chestionaţi considerau că ţara noastră este pe drumul greşit.

În martie 2008, doar 37% mai credeau acest lucru. Procentul celor care speră că România este pe direcţia bună a rămas aproximativ constant în ultimul an - circa o treime din cei chestionaţi. În schimb, a crescut numărul celor care nu-şi dau seama pe ce drum evoluăm - de la 19%, în aprilie 2007, la 31% în martie 2008.

Din datele CSOP rezultă că percepţia populaţiei asupra situaţ iei din ţară a înregistrat fluctuaţii foarte mari. Astfel, procentul celor care cred că direcţ ia este greşită a scăzut de la 41%, în octombrie 2007, la 25%, în noiembrie, când guvernul Tăriceanu a majorat pensiile. În decembrie şi ianuarie, când au sosit facturile la întreţinere, a crescut din nou, substanţial, numărul nemulţumiţilor.

Popularitatea premierului Tăriceanu a înregistrat o evoluţ ie asemănătoare. Încrederea în el era de 22%, în octombrie şi noiembrie, şi a scăzut la 14%, în ianuarie. Şi guvernul a înregistrat, în prima lună a acestui an, o cădere a popularităţii, care, la acel moment, era de 16%.

Ulterior, executivul şi-a revenit, iar procentul celor care au încredere multă sau foarte multă a ajuns la 20%, în martie 2008.